14-04-12

De kliksite van FDW?

Je kon er gif op innemen dat Filip Dewinter het stuntje van Geert Wilders zou overdoen en dus is Vlaanderen een "kliklijn" rijker: het meldpunt illegaliteit is geboren.

Ten gronde denk ik daarover net hetzelfde van wat ik dacht over de site van Wilders. Het is mijn ding niet; dat soort stunten brengen geen aarde aan de dijk en bevestigen enkel het beeld van de partij die het zelf ook onmogelijk maakt om anderen tot overleg en samenwerking te bewegen. Maar kunnen we aub redelijk blijven? Het hysterische gehuil van politiek correcte commentatoren die er onmiddellijk de jaren '30 en '40 bijhalen is zielig en heel erg dom.Wie de misdaden van totalitaire regimes in oorlogsomstandigheden vergelijkt met het opstarten van een website van een kleinere oppositiepartij waarop mensen hun klachten kwijtkunnen over illegaliteit, is niet goed snik.

FDW.jpgHet was gewoon te verwachten dat FDW graag de media-aandacht zou krijgen die Wilders in Nederland en daarbuiten te beurt viel. Wie er zich toe verlaagt met een ordinaire dubbelgangster van Sarah Palin te poseren en dat paginagroot laat afdrukken in het partijblad alsof het over de échte Sarah Palin gaat, is trouwens tot àlles bereid om nog eens in het nieuws te komen. Een tip: op het Rode Plein is Moskou kan men zich élke dag laten fotograferen met Lenin, Stalin en Trotski, de drie massamoordenaars samen of elk apart. Succes gegarandeerd.

Maar dat nu zelfs de Orde der Vlaamse Balies zich "werkelijk verbolgen" noemt over de kliksite heeft mij dan weer verbolgen. Bij mijn weten kwam er nog nooit een dergelijk krasse veroordeling van de Orde der Vlaamse Balies over de de facto straffeloosheid die zovele zware criminelen in dit land genieten. Wat mij de voorbije dagen opviel waren de massale protesten van mensen - heel dikwijls ook van allochtone origine - tegen de onveiligheid in onze hoofdstad. De Vlaamse Balies zouden beter daar eens hun oor te luisteren leggen: redenen genoeg om "verbolgen" te zijn.

07:50 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

13-04-12

Mensenrechten in Vietnam? Nooit van gehoord.

imagesCAVAYZ2C.jpgKDG.jpgKent u Karel De Gucht nog?  Sinds hij de overstap van de Belgische politiek naar Europa maakte komt de huidige Eurocommissaris voor buitenlandse handel veel minder in het nieuws, en dan gaat het nog vooral om gebakkelei met de Belgische fiscus. Wat een verschil met zijn periode als VLD-politicus waarin hij altijd klaar stond met het belerend vingertje en zich presenteerde als dé kampioen van de "mensenrechten". 

Nu blijkt dat deze zelfde mensenrechten voor 'het geweten van Berlare' toch iets minder belangrijk zijn als het er om gaat een overeenkomst te sluiten met één van de ergste dictaturen ter wereld.  Terwijl het Vietnamese regime de repressie tegen mensenrechtenactivisten nog opvoert en de mensenrechtensituatie in dit land nog verslechtert, begint De Gucht te onderhandelen over een vrije handelsovereenkomst met dit regime zonder dat het lot van de opgesloten dissidenten zelfs maar wordt aangekaart (Ivan Delibasic, 'European Commission potentially split over trade deal with Vietnam', New Europe, 8-14 april, 2012, te vinden op: www.neurope.eu/article/eu-spilt-over-vietnam-trade-deal-a... ).

Deze hypocrisie doet denken aan die andere (vroegere) Eurocommissaris, Louis Michel, die opriep om niet te gaan skieën in Oostenrijk maar wél zonder enig probleem een toertje maakte  met de Harley Davidson in Cuba en daar zoete broodjes bakte met Castro en co. 

 Ik stelde inmiddels deze parlementaire vraag: 

"Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaat het op het vlak van mensenrechten en democratie van kwaad naar erger in de communistische dictatuur van Vietnam.  Gedurende 2011 voerde het regime een steeds hardere repressie tegen dissidenten.  Ondanks deze ontwikkelingen zouden de voorbereidingen voor de start van de onderhandelingen tussen de Commissie en het Vietnamese regime over een vrije handelsovereenkomst zijn afgerond.  Gespecialiseerde media wijzen er op dat de bevoegde Commissaris daarbij het onderwerp 'democratie en mensenrechten' nooit op tafel gooide ondanks een expliciete oproep van onder andere Human Rights Watch.

Hoe verantwoordt de Commissie het dat onderhandelingen over een vrije handelsovereenkomst met deze communistische dictatuur worden opgestart zonder dat in de voorbereidingen ervan de situatie op het vlak van mensenrechten en democratie werd aangekaart?  Hoe verantwoordt de Commissie het überhaupt dat met een dergelijke staat onderhandelingen worden aangeknoopt zonder dat er een verbetering is op het vlak van democratie en mensenrechten?  Vormt dit geen slecht signaal?"

11:34 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |