21-03-12

Kabila dankt de Europese belastingbetalers

Er is interessant nieuws voor de brave belastingbetalers die zich afvragen waar hun centen heen gaan...

Onlangs vroeg ik aan de Europese Commissie hoeveel de Europese Unie had geïnvesteerd in steun voor de presidentsverkiezingen van 28 november 2011 in Congo. Dat is relevant omdat alle internationale waarnemers het erover eens zijn dat deze "verkiezingen" een echte schertsvertoning werden. Gisteren publiceerden de Verenigde Naties daarenboven een vernietigend rapport waaruit blijkt dat de Congolese veiligheidstroepen zich daarbij schuldig maakten aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder moord en marteling. Volgens de Europese Unie én de Verenigde Staten verliepen de verkiezingen in Congo dermate gebrekkig dat het onmogelijk te bepalen is wie ze wérkelijk heeft gewonnen.

Kabila.jpgEn nu de cijfers. Uit het antwoord op mijn parlementaire vraag blijkt dat de Europese Unie in totaal zo'n 42 miljoen euro (ruim 1,6 miljard frank) spendeerde aan allerhande steun voor de organisatie van deze schertsvertoning van het Kabila-regime. De komende maanden en jaren wordt daarenboven nog eens 12,5 miljoen euro voorzien  voor de verdere opvolging - weliswaar "onder voorbehoud van een nieuwe beoordeling van de situatie".

Over die "nieuwe beoordeling" ondervraag ik binnenkort de bevoegde Europese Commissaris. Maar maak U niet teveel illusies. In 2006 kreeg Kabila van de EU zo'n 165 miljoen euro voor "verkiezingen". Enige beoordeling is er sindsdien niet gekomen...

16:20 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

En iedereen accepteert dit maar...

Gepost door: Pete | 21-03-12

Hoe is dit mogelijk ?

Gepost door: LydiekeB | 22-03-12

De commentaren zijn gesloten.