15-02-12

Europa gooit geld door deuren en vensters, nog steeds....

Verspilling.jpgMorgen stemt het Europees Parlement een "richtsnoeren"verslag van de begrotingscommissie over de begrotingen 2013 van diverse Europese instellingen, ook het Europees Parlement. Er wordt daarin - terecht natuurlijk - gepleit voor "verantwoordelijkheid en terughoudendheid op budgettair gebied". Voor wat het Parlement betreft pleit men voor de bevriezing (niet-indexering) van alle vergoedingen van de parlementsleden en voor de rest moeten werkgroepen vooral studies verrichten.

Maar ondanks alle studies en grote woorden blijven de Europese instellingen massaal geld door deuren en vensters gooien. Het Europees Parlement zou honderden miljoenen euro (jawel, vele miljarden frank) kunnen besparen omzeggens zonder dat iemand het merkt.

Enkele voorbeelden:

- In Brussel bouwt men aan een "Huis van de Europese geschiedenis", een soort propaganda-museum voor de Europese instellingen dat in 2014 moet opgeleverd worden. Kostprijs: ruim 50 miljoen euro. Geschatte jaarlijkse uitbatingskost: 11 miljoen euro. Nut? Let wel, er bestaat daarnaast reeds sinds enkele maanden een groots opgezet "Parlementarium", een bezoekerscentrum van het Europees Parlement, dat ook al zo'n 21 miljoen euro heeft gekost en waarvan de jaarlijkse uitbatingskost voorlopig nog onduidelijk is. Stelt niemand zich de vraag of de uitbating van een museum tot normale parlementaire werkzaamheden behoort?

- Er zijn natuurlijk ook de reizen, waarvan de kosten dus "bevroren" moeten worden. Ach, honger lijden zal het nog niet worden daarmee. Maart 2010: 4 parlementsleden naar Buenos Aires voor 5 dagen, totale kost ruim 105.000 euro of ruim 26.000 euro per deelnemer. November 2010, 50 parlementsleden naar Kinshasha voor ruim 1 miljoen euro, hetzij ruim 20.000 euro per deelnemer. Mei 2010, 7 parlementsleden naar China voor 144.000 euro, hetzij ruim 20.000 euro per deelnemer. Akkoord, dat zijn uitschieters, maar uitzonderingen zijn het allerminst.

- Elk jaar deelt het Europees Parlement een "Lux" prijs uit, filmprijs gestemd door een kleine minderheid aan deelnemende parlementsleden. Sinds wanneer dient een parlement om filmprijzen uit te reiken? Kostprijs in 2011: 573.000 euro.

- Subsidies aan "Europese politieke partijen" en "Europese politieke stichtingen", ruim 30 miljoen euro in 2012. Iedereen weet dat het hier om zeer schimmige organisaties gaat, specifiek opgericht om subsidies binnen te rijven.

Nogmaals, dat zijn maar enkele van de minder bekende voorbeelden. Binnenkort publiceren we een omstandig verslag ter zake. Tot dan.

PS En een grote dank aan allen die véél geduld opbrachten vooraleer deze bescheiden blog weer van start ging Lachen.

 

18:43 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Ook al ben je niet meer bij het VB , 'k zal je blijven steunen !

Gepost door: Carlo Kempen | 16-02-12

Beste frank u hebt onze ganse steun zo wel nu als de komende jaren groeten succes louis

Gepost door: Regemortels | 16-02-12

SUCCES IN UW VERDERE LOOPBAAN

Gepost door: Regemortels | 16-02-12

Ik kan de bovenste commentatoren alleen maar bijtreden.
Blij om terug van U te horen.
Mvg
Bruver

Gepost door: Bruver | 17-02-12

Beste Frank ook op mijn steun en sympathie kan je rekenen.
Nog veel succes met uw verder loopbaan.

Gepost door: LydiekeB | 17-02-12

beste frank helemaal blij dat je terug bent,op onze steun kun je zeker rekenen.
vele groetjes en succes in alles wat je doet

Gepost door: decruyenaere sonia | 17-02-12

De commentaren zijn gesloten.