20-08-11

Zondag IJzerwake

Ijzerwake affiche.jpgMorgen gaat in het Westvlaamse Steenstrate reeds voor de tiende keer de IJzerwake door, een hele mooie Vlaamse manifestatie die de herdenking van de soldaten van het Ijzerfront koppelt aan actuele Vlaams-nationale eisen.

In die tien jaren heb ik zelf maar één IJzerwake gemist, wegens een verblijf in het buitenland. Marie-Rose Morel anderzijds was sinds 2004 een overtuigde deelneemster aan deze manifestatie van Vlaamse trouw.

Morgen heb ik ook een bijzondere reden om er te zijn. Zoals elk jaar wordt er bij de bloemenhulde even stilgestaan bij een aantal figuren uit de Vlaamse beweging, en vooral bij mensen die ons het voorbije jaar ontvallen zijn. Dit jaar worden dat Frans Kusters (gesneuvelde soldaat van het IJzerfront), Filip De Pillecyn, Pater Karel Van Isacker, Rudi Van der Paal, Ivan Mertens en ten slotte ook mijn lieve echtgenote Marie-Rose Morel.

IJzerwake.jpgHet is een publiek geheimpje dat enkele slecht geïnspireerden vergeefs poogden om Marie-Rose uit dit lijstje te schrappen. Misschien vinden die mensen morgen de tijd om er even aan te denken dat het toch ook tot onze zo bedreigde Europese cultuur behoort om afgunst en haat niet over de grens van de dood te tillen. (Foto: Marie-Rose, herstellende van haar eerste kankerbehandeling, op de Ijzerwake in augustus 2009.)

Wat mij betreft, ik schaar me graag achter de woorden van IJzerwake-regisseur Gino Smits: "Morgen wij iedereen vragen de politieke meningsverschillen in en over partijgrenzen heen voor één dag thuis te laten en als één man rond de leeuwenvlag te staan".

De manifestatie start morgen om 11u vlakbij het monument voor de gesneuvelde gebroeders Van Raemdonck, te Steenstrate, langs de baan Zuidschote-Ieper. Wie de manifestatie samen met de vrienden van de Belfortploeg wil meemaken kan verzamelen omstreeks 10u à 10u30 aan het café bij de brug over het kanaal, vlakbij het jaagpad naar de weide. Wie van de parking op de weide gebruik maakt kan ons gerust ook later vervoegen, in alle rust en Vlaamse eensgezindheid.


13:06 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.