28-06-11

Vaarwel Daan

Daan.jpgIn mijn blogstukje van 8 juni verwees ik naar www.groeienvoorbeginners.be,  de blog van de jonge kankerpatiënt Daan Buckinx die toen in een Keulens ziekenhuis nog tegen kanker vocht. Wie vandaag die webstek bezoekt, ziet als eerste zin zijn post van 3 juni: "Het zal wel duidelijk zijn, maar ik leef nog Lachen".

Alleen, Daan leeft niet meer want hij is vorige zaterdag overleden, 29 jaar jong. In mijn krant verscheen daarover gisteren een heel mooi stuk. Een van de laatste dingen die hij zegde was "Ik heb een heel gelukkig leven gehad, ik ben dankbaar voor alles" - bijna woordelijk ook het laatste wat Marie-Rose ons op haar sterfbed liet optekenen voor haar nawoord bij "Geloof, Hoop en Liefde".

Daan Buckinx en Marie-Rose hadden een paar keer met mekaar gemaild, kankerpatiënten onder mekaar. Daan had zelfs het werkwoord "morellen" uitgevonden, een soort synoniem voor hun beider altijd vrolijk, nooit gebroken, altijd moedig vechten tegen het kankerbeest. Drie weken geleden, op 7 juni, stuurde hij me nog een mail om te zeggen dat hij geweend had om de dood van Marie-Rose, en dat hij "hoopte dat hij me ooit een knuffel kon geven". Vandaag is het onze beurt om te wenen en om zijn familie en vrienden ons heel oprecht en intens medeleven aan te bieden. Vaarwel Daan, we zijn je dankbaar.

 11:12 Gepost door Frank Vanhecke in Marie-Rose Morel | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

09-06-11

"Vergeten" Sovjet-misdaden, 70 jaar later

goelagssw_athmb.jpgGisteren in het Europees Parlement een korte maar ontroerende plechtigheid meegemaakt ter nagedachtenis van de slachtoffers van een "vergeten" misdaad tegen de mensheid: de Soviet-zuiveringsacties van 70 jaar geleden in de bezette Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Een initiatief van enkele collega's uit die Baltische landen dat trouwens maar weinig andere parlementsleden kon bekoren - er was dan ook geen receptie aan verbonden...

In mei en juni 1941, nog in vredestijd in die regio, werden ruim 50.000 Balten, meestal hele families, door de communisten opgepakt en in beestenwagens naar Siberië gestuurd. daar wachtten hen vreselijke ontberingen, hongersnood, onmenselijke dwangarbeid en executies. Hun misdaad? Ze waren voor de Sovjet-bezetting landeigenaar of zelfstandige, legerofficier of politieman geweest, of lid van een àndere partij of organisatie dan de communistische. Van de 50.000 in mei en juni gedeporteerden kwam een grote meerderheid nooit terug, alle bezittingen waren trouwens in beslag genomen en zelfs hun families bleven paria's. Onder de communistische dictatuur - tot 1991 - mocht over hun lot niet eens gesproken worden.

De Sovjet-Unie had de Baltische landen een jaar eerder, in juni 1940 bezet - na het Molotov-Ribbentrop-akkoord met Nazi-Duitsland. De martelgang van die kleine volkeren interesseerde toen blijkbaar niemand; net zo min als de vreselijke uithongering van Oekraïne enkele jaren eerder. De communisten hadden, tot heel recent trouwens, sterke bondgenoten in het Westen, zeker in de media. Een "Holocaust"-TV-reeks over de communistische misdaden kwam er tot op heden niet.

Op dinsdag 21 juni om 18u gaat ook in het Europees Parlement te Brussel een gelijkaardige herdenkingsplechtigheid door, met een tentoonstelling en een boekvoorstelling. Wie geïnteresseerd is geeft maar een seintje.

 

13:47 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit, Europa | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

08-06-11

Vier maanden geleden...

Roos dwarsfluit.jpgGisterenavond mocht ik in de schitterende kathedraal van Straatsburg het Requiem van Verdi bijwonen, een prachtige vertoning door het koor en orkest van de opera van Brno en het Tjechisch nationaal koor. Heel mooi en heel indrukwekkend, maar de plaats naast mij bleef leeg en ik miste Roos verschrikkelijk. Een jaar geleden, in juni 2010 was ik met haar in Straatsburg toen professor Amant belde dat er iets mis was met haar bloeduitslagen en dat ze best zo snel mogelijk terugkeerde voor een petscan. Inmiddels is het vandaag al vijf maanden geleden dat we trouwden, vier maanden geleden dat ze overleed.

Ik loop met mijn verdriet niet te koop en niemand is trouwens verplicht deze blog te bezien. Maar ik maak van de gelegenheid gebruik om twee andere blogs aan te bevelen:

http://atouchofrose.skynetblogs.be

www.groeienvoorbeginners.be

De eerste blog is die van de mama van Marie-Rose; daar heb ik trouwens ook de bovenstaande foto van Roos met haar dwarsfluit gehaald. De tweede is de heel ontroerende blog van Daan Buckinx, een jonge man die momenteel in Keulen tegen kanker vecht. En die er recht op heeft dat we allemaal een stukje met hem meevechten.

flikkenroos.JPGEn als toemaatje nog een leuke foto die me zopas toegestuurd werd door een Zandhovense vriend. Marie-Rose ten voeten uit...

 

18:02 Gepost door Frank Vanhecke in Marie-Rose Morel | Permalink | Commentaren (22) |  Facebook |

Europese belastingen komen eraan.

teaser-eubelasting.jpgOp dit ogenblik is het Europees Parlement weer in plenaire zittingsweek bijeen in Straatsburg. Zopas hebben we het debat en de stemmingen achter de rug over het belangrijkste onderwerp van deze week: "een nieuw meerjarig financieel kader over een concurrerend, duurzaam en integratiegericht Europa". Dat soort zittingsdocumenten (in dit geval 87 dichtbedrukte pagina's) staan altijd vol met van alles en nog wat, en het vergt enige ervaring om er de essentiële boodschap uit te halen: het pleidooi voor "eigen middelen" voor de instellingen van de Europese Unie. Het komt erop neer dat men via een systeem van eigen Europese belastingen én de uitgave van een soort Europese staatsleningen aan nieuwe, massale financiering voor de Europese instellingen zou geraken.

Ik had de gelegenheid in het debat tussen te komen om me te verbazen over het feit dat in het hele verslag niet één concrete aanbeveling wordt gedaan om zélf de tering naar de nering te stellen (bijvoorbeeld door de afschaffing van een aantal compleet overbodige Europese administraties), om eraan te herinneren dat zelfs Europese leningen vroeg of laat toch door iemand moeten terugbetaald worden, en dat het boerenbedrog van het laagste allooi is te beweren dat Europese belastingen de globale belastingdruk niet zouden verhogen.

Maar maak U geen illusies: ook dit werd weer met overgrote meerderheid goedgekeurd, en het staat in de sterren geschreven dat de Europese belastingen er binnen afzienbare tijd komen. Het is immers een te mooi systeem: nieuwe belastingen van ergens een Europees niveau waar niemand concreet politiek kan op afgerekend worden, en de vrijgekomen budgetruimte kunnen de Lidstaten zelf spenderen. Er is maar één verliezer: de brave belastingbetaler...

Dat doet mij er trouwens aan denken: gisteren was er de aanbeveling van de Europese Commissie aan België, onder meer over onze pensioenleeftijd en loonindexering. Nu moet ik eerlijk zeggen dat de Commissie gelijk heeft en dat er ongetwijfeld maatregelen nodig zijn. Wat mij dan weer tegen de borst stoot is dat de Commissie niet voor eigen deur veegt. Hoe zit het met de reële pensioenleeftijden, de prinselijke uittredingspaketten, de vorstelijke vergoedingen van de tienduizenden Europese ambtenaren zélf? Dat taboe mag ook wel eens aangepakt worden.

13:52 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |