09-06-11

"Vergeten" Sovjet-misdaden, 70 jaar later

goelagssw_athmb.jpgGisteren in het Europees Parlement een korte maar ontroerende plechtigheid meegemaakt ter nagedachtenis van de slachtoffers van een "vergeten" misdaad tegen de mensheid: de Soviet-zuiveringsacties van 70 jaar geleden in de bezette Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Een initiatief van enkele collega's uit die Baltische landen dat trouwens maar weinig andere parlementsleden kon bekoren - er was dan ook geen receptie aan verbonden...

In mei en juni 1941, nog in vredestijd in die regio, werden ruim 50.000 Balten, meestal hele families, door de communisten opgepakt en in beestenwagens naar Siberië gestuurd. daar wachtten hen vreselijke ontberingen, hongersnood, onmenselijke dwangarbeid en executies. Hun misdaad? Ze waren voor de Sovjet-bezetting landeigenaar of zelfstandige, legerofficier of politieman geweest, of lid van een àndere partij of organisatie dan de communistische. Van de 50.000 in mei en juni gedeporteerden kwam een grote meerderheid nooit terug, alle bezittingen waren trouwens in beslag genomen en zelfs hun families bleven paria's. Onder de communistische dictatuur - tot 1991 - mocht over hun lot niet eens gesproken worden.

De Sovjet-Unie had de Baltische landen een jaar eerder, in juni 1940 bezet - na het Molotov-Ribbentrop-akkoord met Nazi-Duitsland. De martelgang van die kleine volkeren interesseerde toen blijkbaar niemand; net zo min als de vreselijke uithongering van Oekraïne enkele jaren eerder. De communisten hadden, tot heel recent trouwens, sterke bondgenoten in het Westen, zeker in de media. Een "Holocaust"-TV-reeks over de communistische misdaden kwam er tot op heden niet.

Op dinsdag 21 juni om 18u gaat ook in het Europees Parlement te Brussel een gelijkaardige herdenkingsplechtigheid door, met een tentoonstelling en een boekvoorstelling. Wie geïnteresseerd is geeft maar een seintje.

 

13:47 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit, Europa | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

in het jaar 1956 heb ik een vrouw leren kennen die haar geboorteland Estonia ontvlucht is bij het naderen van het leger .Ze is dan via Duitsland (waar ze gedurende de oorlogsjaren verbleef) naar België gekomen waar ze dan in 1956 getrouwd is met een belg.Ze is in 1982 overleden.Haar geboorteplaats was Dorpot.mfG.cg.

Gepost door: cg | 10-06-11

Daar waar het om macht en geld gaat, verandert een mens in een bloeddorstig onmenselijk wezen zonder geweten! Maar dat geweten komen ze net tegen bij overlijden! Daar ontsnapt niemand aan! De ultieme gerechtigheid bestaat! Hopelijk kan de mens heel wat leren van dit verleden! Het is goed dat we af en toe hieraan herinnerd worden. Een gewoon leven is helemaal niet zo evident!

Gepost door: san | 14-06-11

Dag Frank, ik heb je een mail gestuurd in het EP. Kun je contact met me opnemen.
Hartelijke groet
Rinke

Gepost door: rinke van den brink | 06-07-11

De foto bij dit artikel heeft niets te maken met enige sovjetmisdaden, integendeel: het gaat om een foto die genomen werd ten tijde van de onderdrukking van de Mau-Mau opstand in (toen nog) Birits Kenya. Dat je het typisch Britse machinegeweer in de voorgrond niet herkent, dat kan je niemand kwalijk nemen, maar dat de gevangenen duidelijk Afrikanen zijn, dat is toch wel opvallend. Deze foto is, als ik het goed heb, zelfs een icoon voor die periode, en werd gebruikt als cover voor een bekend boek over het onderwerp:

http://www.ssrc.org/public​ations/view/F6876B77-0335-​DE11-AFAC-001CC477EC70/

Gepost door: Peter | 07-07-11

Peter (Verlinden?),

uw link werkt niet: "the publication you're looking for can't be found".

Maar inderdaad, het zijn Mau-Mau-vrijheidsstrijders op de foto http://www.liontv.com/London/Productions/Mau-Mau

Gepost door: Karin | 24-07-11

Wat betekent anticommunisme vandaag?Vervalsing van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Michael Parenti een Amerikaanse intellectueel,doctor in de politieke wetenschappen en een van de belangrijkste progressieve denkers in de VS schreef een heel goed boek over de ineenstorting van het voormalig Oost-Blok .Hij zou vijftien boeken hebben geschreven die ook nog eens in tien talen zijn uitgegeven.Parenti: «Altijd werd er maar gezeurd over de Goelag-archipel.Maar waar was de Goelag dan, in 1991? Waar bleven dan die miljoenen uit de kampen, nadat het systeem in elkaar gedonderd was? In de VS hoorden we tientallen jaren over niets anders dan over de Goelag. Ik zeg niet dat er onder het communisme geen misdaden zijn begaan, maar welk land begaat die niet? Heeft Nederland geen misdaden begaan? Moet je daarover eens in Indonesië gaan praten. Er ging van alles mis in de Sovjet-Unie, er waren fundamentele systeemfouten, er werden misdaden gepleegd, maar de kapitalisten zijn de laatsten die recht van spreken hebben.»"..............Feit blijft dat Hitler Duitsland met zijn bondgenoten van het financieringskapitaal de 2e Wereldoorlog is begonnen.We mogen echter niet uit het oog verliezen dat het fascisme ongeveer 30 miljoen Joden, Communisten, Homosexsuelen, Jehovagetuigen, Sinti etc hebben vermoord. Miljoenen mensen in Oost-Europa zijn nu vrij van werk, vrij van veilige straten, vrij van gezondheidszorg en vrij van sociale zekerheid.

Gepost door: Max | 23-12-11

De commentaren zijn gesloten.