30-05-11

Driemaal Vlaams Belang

vlaams-belang-226x209.jpg1. Vorige week was het Vlaams Belang weer eens groot nieuws. In het Brusselse had de partij een folder met een enquête verspreid, en wie de enquête invulde en terugstuurde  werd beloond met een geschenk: een sleutelhanger van 4 cm lang met een nagelvijl, flessenopener, schroevendraaier en last but not least een mesje met lemmet van 2 à 3 centimeter. Ik herinner me nog dat ik tijdens meerdere van de vorige edities van De Gordel gratis verband- of fietsherstelpakketjes uitdeelde, met daarin "wapens" die een stuk gevaarlijker waren... Dank dus aan de rabiaat-Vlaamshatende Brusselse burgemeesters die het Vlaams Belang een hele mooie kans tot scoren boden. Want zeg nu zelf, burgemeesters die schietpartijen met kalasjnikovs als "faits divers" bestempelen en nauwelijks optreden tegen de zware criminaliteit in hun stad, maar die wél moord en brand schreeuwen, en zelfs verspreidingsverbod willen, voor een sleutelhangertje... Mocht het zo intriest niet zijn, we zouden ermee kunnen lachen. De Vlaams pers was over het algemeen redelijk in deze (op Radio 1 mocht Brussels parlementslid Niek Lootens uitgebreid en goed het VB-standpunt toelichten), met uitzondering van een paar commentatoren die er toch wel een beetje "oproep tot geweld" achter zochten, desnoods ergens in het onderbewustzijn van de initiatiefnemers. Ten onrechte trouwens. Ik weet toevallig dat zoiets helemaal niet de bedoeling was. Of het nu persé nodig is om dan maar aan te kondigen dat men die mesjes in de aanloop naar 2012 ook in Antwerpen gaat uitdelen - alsof men absoluut wil bevestigen dat het wél betekent wat de tegenstanders er ten onrechte van maakten - is weer een andere vraag. Gelukkig niet meer mijn zorg.

marine192.jpg2. Vorige week was er ook de ontmoeting van Filip Dewinter met Marine Le Pen. Geen groot nieuws op zich, want Marine is een collega Europees Parlementslid met wie we al vele jaren correct samenwerken, en het is bovendien normaal en van alle tijden en gezindheden dat politici pogen een graantje mee te pikken van het succes van verwante zielen in het buitenland. Wel interessant  was Dewinters analyse van de redenen van het succes van Marine: "Een nieuwe aanpak en een nieuwe strategie deed de sfeer helemaal omslaan. Ze vertolkt dezelfde inhoud maar met een nieuwe stijl, performanter, ook jonger. Ze geeft het Front National een nieuw gezicht zonder er een lightversie van te maken. Maar geloof me, het is een harde tante." Maar als ik dit zo lees, dan is Marine het typevoorbeeld van een vrouw én politica die door de Antwerpse gemeenteraadsfractie zeer snel politiek zou afgeslacht en buitengewerkt worden...

3. En nog een derde bedenking over de partij waarvan ik 12 jaar voorzitter was en waar ik nog steeds heel wat mensen (zeker aan de basis) van apprecieer en graag zie. Vorig weekeinde stuurde iemand me deze "twitter" van Filip Dewinter door: "Leuk begin v/d dag! Om de hoek verkoold lijk Oost-Europese koperdief gevonden door brandweer aan TGV-lijn naar NL. Elektrocutie en dood!". Welnu, ik ben voor een zeer harde aanpak van de criminaliteit en pleit voor zeer zware, sterk ontradende straffen. Maar de vreselijke electrocutie-dood van een mens - weze het een Oost-Europese dief - is géén "leuk begin van de dag!". Ik zal voor die dode dief ook geen traan laten, en het is ongetwijfeld zijn eigen schuld, maar een beschaafd politicus maakt zich over de dood van een mens niet vrolijk - zeker niet om kortstondig succesjes te boeken bij meelopers en streng-gelijkgezinden.

13:48 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (14) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

Commentaren

Geen discussie op uw verjaardag, mijnheer Vanhecke, maar even in herinnering brengen dat uw Roosje ooit ijverde voor een affiche waar de leeuw een kind beschermt... en dat ligt meer in de marketinglijn van een sleutelhanger met een lichtje... dan een met een mesje. Altijd weer die foute keuze... Het blijft kiezersbedrog, je zo veilig buiten de macht houden om iets te kunnen veranderen.
Kwetteren dat een dode mens 'een leuk begin van de dag' is, klinkt zoals 'champagne koud leggen'... maar dan al voor bij het ontbijt, vermoed ik...

Gepost door: eerlijke vlaming | 30-05-11

Erevoorzitter,
terug in vorm zie ik,
aub nog van dat !!!
Mvg
Bruver

Gepost door: Bruver | 31-05-11

Frank, stop er mee om een partij af te breken waar jij groot in geworden bent.
Wat wil je ? wat is uw bedoeling ? Moet volgens u de partij verdwijnen of gaat het om
personen ? Het wordt zielig.

Gepost door: Een rasechte Belanger | 31-05-11

@ rasechte belanger: niet echt een naam om nog fier op te zijn, hoor.
De ere-voorzitter is niet groot geworden in die partij, hij heeft die groot gemaakt. Het pleit voor hem de nodige reflectie aan de dag te leggen om een tanker die al jaren de foute kant uitstevent, een dringend noodzakelijke koerswijziging aan te bevelen. Het wintert al veel te lang, tijd voor nieuw plantgoed, wil men ooit nog oogsten...

Gepost door: eerlijke vlaming | 31-05-11

12 jaar aan het hoofd van zo'n partij... ongelooflijk!! Als ik het 12 minuten zou volhouden met zo'n partijgenoten, zou al veel zijn! ;-))) En ik ben ook voor een sleutelhanger met een lichtje! :-) (En een affiche met een leeuw die een kind beschermt: schitterend!!) Ik mis trouwens mijn lichtpuntje... ;-)))

Gepost door: Karin | 01-06-11

Tja Karin, als het zo is dan zal dat ook wel zo zijn omdat FvH er 12 jaar de absolute leider van was? Voor het overige sluit ik me aan bij de derde bijdrage.

Gepost door: km | 03-06-11

De absolute leider... ik denk dat Frank inderdaad een sterke leider was en is, maar geen dictator! En ik zie in bepaalde dingen (slogans als Eigen Volk Eerst, enzo) toch eerder de invloed van Filip Dewinter dan van Frank... misschien was hij het daar toen wel mee eens, maar ik denk toch dat het overduidelijk is dat Frank achter Marie-Rose haar – volgens mij zéér terechte! - opmerkingen stond en staat.
Ik ben het eens met Frank zijn argumenten en ik vind dat Frank véél beter verdient dan hoe hij nu behandeld wordt en werd door bepaalde partijgenoten.

Gepost door: Karin | 03-06-11

@ eerlijke Vlaming,
"het wintert al veel te lang" ; schitterend gevonden !

In een normale natie, waar de vrije meningsuiting echt van tel is, is er niets mis met de slogan "eigen volk eerst".
Maar, gezien het politieke klimaat welke de politiek correcten gecreëerd hebben, was en is het verstandiger
een meer diplomatische taal te gebruiken dan die van FDW.
FDW gaf en geeft de tegenstanders steeds de pap in de mond.
Hij heeft volgens mij, ten volle geprofiteerd van zijn vriendschap met FVH en heeft de grenzen steeds verlegd totdat ze
onaanvaardbaar waren.
De gemiste kans met Marie-Rose, was het toppunt, zelfs voor een gentleman als Frank.
Mvg
Bruver

Gepost door: Bruver | 03-06-11

@Bruver: Dus als het politiek-correcte establishment vindt dat 'eigen volk eerst' niet 'diplomatisch' genoeg is, moeten we die slogan maar laten vallen? En met zo'n mentaliteit zouden we de Belgische staat ten gronde moeten richten?

Ik ben blij dat er een partij is die compromisloos blijft zeggen waar het op staat, of men dat in de Belgische salons nu leuk vindt of niet. Tot spijt van wie't benijdt.

Gepost door: Pro VB | 04-06-11

T.a.v. de rasechte belanger die commentaar geeft als 3de.
Sorry echte belanger maar het was wel mijnheer Dillen en daarna Frank die het belang groot maakte en na Frank is het met het belang enkel achteruit gegaan. En dat lag niet aan de doorbraak van andere partijen. (ook tot mijn groot spijt, geloof me, had het liever anders gezien)
Ik durf zelfs zeggen, als Frank een partij zou starten dat het met het belang gedaan is en de grote aanhang van het belang zonder probleem of nadenken zou meestappen met deze nieuwe partij.
met Vlaamse groet.
Peter

Gepost door: Peter Koyen | 04-06-11

Peter,

't was Dillen die toen de tijd er rijp was de moed had en 't blok begon. Daarna was het Dewinter die het VB echt groot maakte. Sorry voor de fanclub hier maar zonder Flip was Frank nooit zo ver geraakt. 't was provoceren of doodgezwegen worden! Ik zeg niet dat Frank geen verdiensten had. Maar wel dat hij zich beter zou verzoenen met Dewinter en we terug een partij hebben die klaar staat voor wat de n-va nu aan't kapotmaken is. Nog een nieuwe partij hebben we niet nodig, en scheurmakers nog minder. Laat U niets wijsmaken, al wie frank ooit zou volgen kiest eieren voor zijn geld en zit al lang bij Dewever of is in de 'ontluizingsperiode' en op volle voettocht daarheen. Daar zwaaien ze met schepenambten enzo. Maareuh, Frank ging (jammer genoeg) toch stoppen met politiek? Ge moet trouwens ook eens stoppen met te doen alsof 't VB pas achteruitging toen Frank het roer over moest geven. Dat klopt niet! De verkiezingen in 2007 onder Frank waren we al heeeeeeel veeeeeeeeel kiezers kwijt! Er is nooit een 14de overwinning geweest! Wie naar van Overmeire luistert weet trouwens dat het probleem vooral zat in 2004 en 2006 toen men er niet in slaagde in te breken in het beleid. Wat er toen allemaal onderhuids borrelde is de laatste tijd naar buiten gekomen omdat het eens wat minder gaat met de stemmen. Enne, nu is er stevige concurrentie, die was er onder Frank niet. Achja, vijgen na Pasen. Frank moet gewoon eens beslissen of hij ons nu in de steek laat of niet. Hij zit voor en door ons in't EU-kiekenkot dus moet hij ook voor ons en niet tegen ons werken. Als hij dat niet meer wil moet hij die zetel laten voor zn opvolger. Het geval-B ligt te sterven, wij hebben wel wat beters te doen dan met ons eigen bezig zijn!

Gepost door: Militant | 04-06-11

@ Pro VB,
oh maar de Belgische salons vinden dit zeer goed, twijfel daar niet aan.
Dit geeft hun de kans om het VB aan de zijlijn te blijven zetten met hun toverwoord "racisme".
Is dit eerlijk ? Neen, maar het is wel de realiteit !
Dus pak het verstandig aan, en geef ze de pap niet in de mond.
De staatsveiligheid had en heeft het niet nodig om zelf een provocateur in het VB te loodsen,
FDW vervulde en vervult die rol prima, zo maar gratis voor niks.

@ Militant, Frank werkt in Europa niet tegen de partijlijn. Dus wat is het probleem ?
Ik heb mijn euro-critische stem aan Frank, Koen en Filip gegeven en spijtig genoeg is Koen daar niet meer bij.
Ik verkies dan ook dat zij mijn stem in Europa blijven vertegenwoordigen als VBer of als onafhankelijke,
maakt mij niet uit.
Moest Frank een partij stichten, mijn stem heeft hij !
Mvg
Bruver

Gepost door: Bruver | 05-06-11

@militant. Niemand neemt uw geloof in het VB kwalijk, je was niet de enige. Doch blind en doof "blijven" voor échte bewijzen van manipulatie van goedgelovige mensen, is niet verstandig. Morel geëlimineerd, ere-voorzitter en intellectueel eerlijken bekeerd, misleide basis de ogen geopend... het zaad voor de toekomst is verspreid. De hoonlach, het eeuwige gezeur dat alle "anderen" des duivels zijn, de lichaamstaal die frustratie openbaart... bewijzen dat de houdbaarheidsdatum van FDW als politieker écht verstreken is en uit de rekken moet...

Gepost door: eerlijke vlaming | 06-06-11

Beste militant
Om te beginnen moet ik zeggen dat ik uw rustig en niet afbrekende reactie wel tof is en blijk geeft van respect voor iedereen.
Ik hoop ook nog steeds op een terugkerend sterk belang maar kan tegenwoordig de reacties die Valkeniers of Filip geeft op TV of in de media niet echt meer boeiend vinden. Het is niet vernieuwend genoeg en om terug veel stemmers aan te trekken te kortlijnig en te hard.
Ik ben zondag in Lier meegestapt voor de goede zaak maar was niet euforisch over het eindresultaat.
Ik blijf er in geloven maar zie het somber in. En ik denk dat iedereen Frank zijn reacties en gevoelens wel kan begrijpen. Hij heeft veel voor het belang gedaan en is toch maar op een zijspoor gezet samen met Marie-Rose en andere. Maar misschien brengt tijd wel raad..........
Met Vlaamse groeten
Peter

Gepost door: Peter Koyen | 06-06-11

De commentaren zijn gesloten.