26-05-11

Tweemaal politiek niet-correct / deel 2

klaus.jpgGisteren hadden we - samen met een paar honderd andere geïnteresseerden - het genoegen de Tjechische president Vaclav Klaus, ingeleid door de alomtegenwoordige Bart de Wever,  bezig te horen in Antwerpen. Een dikke proficiat trouwens aan de studenten van het KVHV die dit voor mekaar kregen, een niet geringe prestatie voor een naar het getal relatief kleine studentenvereniging.

Vaclav Klaus was op officieel staatsbezoek in België, en dus zullen er wel diplomatieke redenen zijn waarom hij zijn nochtans aangekondigde uiteenzetting over de EU en over de fluwelen boedelscheiding tussen Tjechië en Slowakije, verving door een causerie over enkel de klimaatsverandering. Klaus is van oordeel dat die klimaatsverandering, indien ze al bestaat of kan gemeten worden, slechts in heel beperkte, omzeggens te verwaarlozen mate het gevolg is van menselijke activiteit. Hij zegt dat de "klimaathysterie" mede in het leven gehouden wordt door bedrijven die fortuinen verdienen aan diverse maatregelen bestemd om de CO2 uitstoot terug te dringen. Hij pleit ook voor kernenergie. Allemaal zeer politiek niet-correct...

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet wie in deze gelijk heeft, of alvast méér gelijk heeft dan de andere: de klimaatbelievers dan wel de klimaat-nonbelievers? De causerie van Klaus was echter interessant, aangenaam om naar te luisteren, en zette alvast mij aan om er wat meer over te lezen. Bijvoorbeeld dat boekje van Claude Allègre, "L'imposture climatique" ( vert.: "Het klimaatsbedrog"), dat me door Koen Dillen werd aanbevolen en dat nu al maanden bij me op de hoge stapel "dringend te lezen" ligt.

jpg_imposture-climatique.jpgDat boekje van Claude Allègre valt me nu te binnen omdat ik zopas het schabouwelijke stuk "Als de president een kletsmajoor wordt" van ons aller Bart Brinkman in de krant De Standaard onder ogen kreeg. Ik neem aan dat Brinkman ook geen vooraanstaande natuurwetenschapper is, maar dat belet hem niet om Vaclav Klaus neer te sabelen als "kletsmajoor" die "prietpraat" verkoopt. Brinkman vergelijkt de klimaatsstelling van Klaus met het negationisme over de Joodse volkerenmoord waar men blijkbaar ook "de toehoorders wijsmaakt" dat de wetenschappers het met elkaar niet eens zijn.

Bart Brinkman illustreerde daarmee meteen de stelling van Goldnadel (zie vorige blogstukje) over het misbruik van de Sjoah om andersdenkenden te muilkorven. Ik kan daar alleen maar uit besluiten - maar eerlijk gezegd, ik wist dat eigenlijk al - dat Brinkman zélf een kletsmajoor is. Anders zou hij weten dat er inderdaad zeer vooraanstaande wetenschappers zijn (een minderheid, weliswaar) die de stelling van Vaclav Klaus bijtreden. Claude Allègre dus bijvoorbeeld, Franse socialist, ex-minister, wereldberoemde geofysicus, ettelijke malen laureaat van hoge wetenschappelijke onderscheidingen. En hij is bijlange niet de enige.

Bart De Wever had gisteren dus gelijk: "In een echte democratie moeten we vrij onze mening kunnen uiten, ongeacht wat de maatschappelijke consensus zégt wat we moeten denken." Ik kan maar hopen dat dit een aanzet wordt om eindelijk die beschamende muilkorfwetten in ons land op de helling te zetten. Meningen mogen in een democratie nooit strafbaar worden.  En would be kwaliteitskranten als "De Standaard" die systematisch informatie doorspekken met de hoogst persoonlijke meningen en obsessies van journalisten, zijn dringend aan introspectie toe.

P.S. Toch een puntje van kritiek op de bijeenkomst van gisteren. De inleiding van Bart De Wever had voor mij liever in het Nederlands mogen zijn, uiteraard met een vertaling voor gast Vaclav Klaus en nà een verwelkoming van de gast in zijn eigen taal of in het Engels. Maar het kan natuurlijk zijn dat het protocol van het bezoekende staatshoofd dit vereiste? 

22:19 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit, Europa | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt Frank voor je interessante blogs.
Je mijmeringen over Marie-Rose en de prachtige foto's zijn telkens bijzonder welkom. Ach, ze zijn eigenlijk niet nodig om me heel dikwijls aan Marie-Rose te doen denken. Haar boeken staan op een ereplaatsje - precies op ooghoogte - in één van mijn boekenkasten, zodat ik haar dappere glimlach heel dikwijls bewust of onbewust voor me zie. Maar toch vind ik het telkens weer fijn als je over Marie-Rose schrijft, op die manier breng je iedereen die haar genegen was een beetje dichter bij mekaar. Heb je al gezien dat er deze week in Humo over het begrip 'Morellen' gesproken wordt?
Maar ook je andere blogs zoals de twee teksten 'politiek niet-correct' zijn heel interessant. Je verstaat de kunst om prettig leesbare teksten te schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik kan het gewoon niet laten je teksten te lezen en erover na te denken, ook als het onderwerp me op het eerste zicht niet echt aanspreekt. Fijn dat ik op deze manier heel wat info kan opnemen, ik zou er anders - tussen de bedrijven van drukke dagen door - niet toe komen om me in dergelijke onderwerpen te verdiepen.

Gepost door: Bron | 27-05-11

http://atouchofrose.skyblogs.be
een blogje van mama Morel: herinneringen aan Marie-Rose vanuit een andere hoek. Mooi...

Gepost door: eerlijke vlaming | 27-05-11

Irritant natuurlijk om BDW een inleiding te horen geven in Vlaanderen in een andere taal dan het Nederlands... Zegt veel over de 'Vlaams nationalist' Dewever. Maarja, wie deze pappenheimer nu nog niet door heeft zit met een serieuze aandoening van Schiltzeritus!

Gepost door: km | 27-05-11

De commentaren zijn gesloten.