18-05-11

Ontwikkelingshulp? Ja, maar...

Sinds enkele maanden werk ik samen met mijn assistent dr. Dirk Crols aan een boekje over het 'wel en wee' van Europese ontwikkelingssamenwerking. Vooral 'wee' trouwens, want hoe dieper wij graven hoe meer hallucinante toestanden aan het licht komen.

Ons uitgangspunt is eenvoudig: wij vergelijken de politiek-economisch-sociale toestand van een aantal landen (Kongo, Palestina, Zimbabwe...) pakweg veertig jaar geleden, met de toestand in die landen vandaag - veertig jaar (dikwijls zéér massale) ontwikkelingshulp allerhande later. Als basis gebruiken wij enkel officiële, internationaal erkende cijfergegevens, aangevuld met de antwoorden op de inmiddels vele honderden parlementaire vragen die ik daarover reeds stelde aan de Euroepse Commissie. De hamvraag luidt dus: hebben die vele miljarden euro investeringen in ontwikkelingssamenwerking al of niet iets opgebracht voor de mensen ter plaatse? En waarom zijn er eventueel tastbare resultaten in het éne land, en helemaal niets in een ander land? Waarom slaagt Zwart-Afrika er niet in te doen wat Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen deden? 

De informatie die wij op die wijze bijeensprokkelden bedraagt inmiddels vele honderden bladzijden allerhande. Het komt er nu op aan die bevattelijk te ordenen, samen te vatten, en vooral er politieke lessen uit te destilleren. We zijn daar nog wel even mee bezig.

In elk geval zijn we steeds opnieuw verbaasd over de enorme bedragen die aan ontwikkelingshulp worden besteed zonder grondige voorafgaande controle op de besteding ervan - laat staan een evaluatie van de efficiëntie. De fondsen die de Europese Unie ter beschikking stelt zijn dan trouwens meestal nog maar een fractie van de fondsen die door de afzonderlijke Europese landen worden uitgegeven.

KABILA,%20Joseph-002.jpgEen klein voorbeeld. In 2006 schonk de Europese Unie niet minder dan 165 miljoen euro (6,6 miljard frank!) aan de Democratische Republiek Congo als bijzondere steun voor het organiseren van de presidentsverkiezingen van kameraad Kabila, één van de meest sinistere groot-dieven van het Afrikaanse continent. Volgend jaar zijn er in dat land opnieuw presidentsverkiezingen. Kabila heeft inmiddels de kieswetgeving op zijn maat aangepast, zodat de uitslag al bij voorbaat vastligt, een schijnvertoning met een democratisch sausje. Zopas kreeg ik van de Europese Commissie antwoord op mijn parlementaire vraag of de EU ook volgend jaar opnieuw zinnens is om die schertsvertoning te financieren. Na heel wat nietszeggende new-speak luidt het enkel "deze keer zal de EU-bijdrage minder groot zijn". Daarmee moeten we het stellen. Daarmee, en met de wetenschap dat opnieuw tientallen miljoenen euro belastinggeld zinloos en nutteloos in de riool gestort worden.

Voor alle duidelijkheid: we zijn niet tegen ontwikkelingshulp, en zeker niet tegen noodhulp. We hebben wel het recht te onderzoeken waarvoor ons geld gebruikt wordt, het recht ook om te eisen dat de hulp aan de roofstaten en de corrupte potentaten onverbiddellijk stopgezet wordt.

20091104_cartoon_michel.jpgEn ook voor alle duidelijkheid: de misbruiken zijn heus niet enkel te zoeken in de ontwikkelingslanden zelf. Voormalig Europees Commissaris voor ontwikkelings samenwerking Louis Michel kreeg twee jaar geleden een opzegpremie van zo'n klein 15 miljoen frank (360.000 euro) toen hij zijn mandaat inruilde voor dat van parlementslid. Daar kunnen ook heel wat waterpompen mee gezet worden...

14:53 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit, Europa | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Macht en geld.........., het blijven teken van egöisme en hebzucht, en deze die zich hiermee inlaten, zullen hier nooit genoeg van hebben! Eigenlijk zijn ze gevangenen van hun eigen hebzucht, want ze zullen nooit gelukkig zijn met hetgeen ze hebben, en met eenvoudige en toch waardevolle dingen! Wel heel goed dat dit op tijd en stond eens onderzocht wordt, en dat de gepaste maatregelen getroffen kunnen worden!

Gepost door: san | 18-05-11

Na het camp de saints-artikel opnieuw een taboe-onderwerp doorbroken. Dit lees ik graag.

Wij moeten dergelijke kwesties durven aankaarten, want als wij het niet doen : wie dan wel ?

Wij moeten blijven zeggen wat gezegd moet worden, zeker dat wat anderen liever stilhouden.

Gepost door: Alain Quataert | 19-05-11

Maar Frank toch, je bent mis! De titel moet zijn: "Ontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking en internationale hulp voor Europees Commissaris Louis Michel ter waarde van 360 000 euro."!!!!!

Gepost door: Karin | 20-05-11

www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110521_007

Hij zal toch niet op zijn teen getrapt zijn, zeker??? Ik dacht dat ik hem een toffe politicus vond... Zijn "vind ik leuk"-pagina die ik leuk vond... ik vind die niet meer terug...


Zolang hij maar geen cheerleader van Kabila is!!!

Of van Louis Michel en zijn miljoentjes aan "ontwikkelingshulp"...


Ik heb mij voor bovenstaande zin "Ontwikkeling, (....) en internationele hulp voor Louis Michel (...) " enkel gebaseerd op dit blogstukje van Frank. Vanzelfsprekend ken ik zelf te weinig de "inside info" van Europa! Maar ik vertrouw Frank! En ne mens mag toch eens lachen (al is het eerder om te wenen!)!

Het lijkt mij verder logisch om N-VA bij de regeringsvorming te betrekken in de huidige situatie... nu N-VA buiten spel zetten, zou - mijns insziens - pás ondemocratisch zijn!!!

Maar ik ben natuurlijk geen politicus...

Gepost door: Karin | 22-05-11

De commentaren zijn gesloten.