14-03-11

De onwaarheden van Bart Brinckman - deel 7

pino.jpgDat Brinckman in zijn drie bladzijden lang artikel heel dikwijls in mijn richting spuwt kan ik best verdragen. Het zou me pas ernstig verontrusten mocht Brinckman me loven, want zoals ieder weet doet hij dat in principe enkel voor zijn zielige tipgevers en informanten. Hij mag me dus gerust als een soort politiek onbenul omschrijven; net zoals ik hem - maar in dit geval dan wél gestaafd door feiten en onweerlegbare bewijzen - een leugenaar en een journalist zonder elementair respect voor deontologie mag noemen.

Dat Brinckman erop los liegt bleek al uit de eerste zes afleveringen van deze saga. Maar het meest merkwaardige aan zijn artikel blijft dat hij er zelfs in drie krantenbladzijden niet in slaagt ook maar één positief woord te schrijven over het politieke leven van Marie-Rose Morel. Dat is eigenaardig omdat Marie-Rose onmiskenbaar een politiek talent was, met een grote werkkracht en een benijdenswaardige "présence" in de media. Ze was het eerste en enige vrouwelijk Vlaams Belang-boegbeeld die naam waardig, een vrouw die zich niet tevreden stelde met het "sois belle et tais-toi", de klassieke rol van zwijgend decorstuk voor de mannen. Ze was een vat vol initiatieven waar ze ook zelf haar schouders onder zette en ten uitvoer bracht. Zonder Marie-Rose en haar tientallen "vrouwen-avonden" waren we er in 2006 niet in geslaagd zoveel vrouwen op onze lijsten te krijgen. Ze ontwierp vernieuwende campagnes en aantrekkelijke aktiviteiten. Ze was dag-in-dag-uit en in heel Vlaanderen in de weer. Ze was een van de meest gevraagde sprekers voor lokale afdelingen - altijd gratis en voor niks op pad, zonder chauffeur of andere bijstand. En ze was vooral de bezielster van de "vakbondscel", zonder twijfel het meest succesvolle politieke initiatief van de partij in het voorbije decennium.

z.jpgDat Brinckman in zijn ellenlange stuk met geen woord over die vakbondscel van Marie-Rose rept mag als een leugen op zich beschouwd worden, want alle andere Vlaamse politieke commentatoren beseften goed dat men daar niet omheen kon. Zelfs Rik Van Cauwelaert bijvoorbeeld, in Knack van 16 februari 2011: "Toen ze als hoofd van de vakbondscel van Vlaams Belang haar campagne inzette tegen 'het vermolmde monopolie' van de vakbonden, kon ze op opvallend veel mediabelangstelling rekenen. Met voor haar goed gevolg, want bij de vakbonden herinneren ze zich tot op vandaag maar al te levendig de dure gevolgen van de acties van Morel onder meer tegen de discriminatie van niet-vakbondsleden door de Fondsen voor Bestaanszekerheid."

Marie-Rose haalde met haar vakbondscel heel regelmatig en zeer positief de nationale pers. Zelfs in De Standaard (maar uiteraard was het stuk niet van Brinckman) werd geschreven dat ze nagels met koppen sloeg en dat het Vlaams Belang voor een zeldzame keer scoorde met dossierkennis en doortastende actie. Marie-Rose trok met haar vakbondsdossier eens te meer heel Vlaanderen rond, avond na avond, van debatclub over serviceclubs tot lokale partijafdelingen. Ze kreeg ook tips over vakbondsmisbruiken en speelde die door aan de pers - tot en met grote artikels op de voorpagina's van de kranten - nooit eerder gezien voor dossiers van een Vlaams Belang-mandataris. Maar Brinckman, neen, die had er zogezegd nooit  van gehoord - omdat het nu eenmaal niet past in zijn postuum besmeuren van iemand die zich niet meer verweren kan. Dat is dan wellicht de grootste leugen van allemaal.

Tot slot van dit zevende hoofdstukje nog dit. Marier-Rose begon met haar "vakbondscel" kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Toen werden immers honderden kleine lieden, arbeiders en bedienden en werkzoekenden, door de kleurvakbonden uitgesloten omdat ze het hadden aangedurfd op de kieslijsten van Vlaams Belang te staan. Ik was toen nog partijvoorzitter en zocht een verantwoordelijke om die honderden mensen administratief en in hun beroepsprocedure bij te staan. Enkel Marie-Rose aanvaardde dit gigantische (en onbezoldigde) extra werk. En eens te meer mààkte ze er (samen met Rob Verreycken en Rina Lievens) iets buitengewoons van.

zz.jpgP.S. Over het werk van die vakbondscel verscheen in augustus 2010 een boekje van Rob Verreycken "Welkom in Vakbondistan", uitgegeven door uitgeverij Egmont. Warm aanbevolen.  De tweede druk is nu te bestellen via www.uitgeverijegmont.be.

 

15:19 Gepost door Frank Vanhecke in Marie-Rose Morel, Recht van Antwoord | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Beste Frank,
Het moet heel pijnlijk zijn als journalisten leugens schrijven over je vrouw!
Het is heel goed van je die leugens aan andere mensen te laten lezen dat je niet toelaat dat er zo over je vrouw gepraat word!!!
Als ik lees wat Marie-Roos allemaal voor iedereen deed kan ik alleen maar meer bewondering kijken naar haar!
Ik mag en kan niets negatiefs over haar zeggen!
Ik volg steeds het Brinckman verhaal en ik kan er niet bij dat iemand zo kan liegen.
Geen beetje respect voor een mens!!!!
Roos was zo moedig heeft zo hard gevochten voor anderen echt het is te bewonderen wat ze al deed voor de partij.
Ze had echt talent om dingen te organiseren!!
Ik denk dat weinig mensen zo uitzonderlijk als Roos zijn.
Als ik zie wat voor positiefs mensen over jullie schrijven kan ik je alleen de raad geven trek je op aan de positieve dingen!!!!
Ik hoop dat je veel reacties krijgt!!!!!!!
Pascale

Gepost door: pascale | 14-03-11

Beste Frank,
Eerst en vooral bedankt om het bidprentje van je bijzondere vrouw,
wat moet het pijn doen dat er zulke leugens worden vertelt,
gelukkig ben jij er die de leugens kan rechtzetten, wat hij doet is een journalist onwaardig.
Elke dag kom ik hier een kijkje nemen om te zien wat voor moois je te vertellen hebt en
om de mooie fotos die je toch met ons wilt delen .Prachtig om zien is ook dat je zo gesteund word
door je eigen kinderen
Het is eigenlijk bizar dat ik mensen die ik niet persoonlijk ken toch in men hart kan sluiten
ik heb je vrouwtje van begin gevolgt,haar boeken kan ik niet lezen zonder tranen,hopelijk kan je haar prinses gauw in je armen sluiten ,nu zijn ze nog klein maar als je eens voor uitkijkt wat moet dat later een warm gevoel geven aan die prinsjes zoveel goeds over je mama te kunnen lezen en dan te snappen wat voor iemand speciaal ze was , ik kijk uit naar je intervieuw morgen bij goedele
Frank het is mooi dat je zoveel met ons deelt maar vergeet zeker je eigen verdriet geen plaatsje te geven verder heel veel sterkte aan heel de familie van marie rose en frank

Gepost door: christel | 14-03-11

Beste,

Erg dat er z'n leugens worden vertelt!
Kijk al uit naar je gesprek in Goedele nu... Het was ook in dat programma dat Marie-Rose me voor het eerst echt raakte, voordien kende ik haar niet 'zo' goed. Sindsdien ben ik ze echt gaan volgen en hoe raar het ook mag zijn, desondanks ik haar niet kende...Ik sluit ze echt in mijn hart! Vandaag merkte ik dat de eerste bloembollen een kijkje komen nemen boven de grond, ik moest direct aan haar denken...
Ik heb oneindig veel bewondering voor haar, voor de manier waarop ze vocht, voor ... Maar vooral voor de manier waarop zij 'mama' was.. Zo mooi!
Sterkte aan heel de familie...
Ik duim en hoop uit de grond van mijn hart dat alles goed gaat met jullie en de 2 'prinsjes'...

Gepost door: Laura | 14-03-11

Beste Frank,

Heb zo net uw intervieuw in 'dag allemaal' gelezen en kreeg weer de tranen in m'n ogen.
Prachtig hoe jij alles verwoord. Uw liefde voor u vrouwtje is echt voelbaar in ieder woord
dat u uitspreekt. Ik vindt ook de manier waarop u een oplossing zoekt voor haar zoontjes echt
bewonderenswaardig. Ik kijk ook al uit naar de uitzending van Goedele deze avond, al zal dat
weer zo pakkend zijn dat weet ik wel zeker. Ik wens u samen met Roosje haar familie veel sterkte
en weet heel zeker dat Roosje ongeloofelijk trots op u is!

Gepost door: Nancy | 15-03-11

Het is werkelijk opvallend hoe vooral mensen uit het Antwerpse op jou en MRM commentaar zitten te geven, EREvoorzitter. Ik denk dan aan feesboek bijvoorbeeld.

Moet er nog zand zijn?

Veel sterkte!

Met Groot-Nederlandse groet

Filip
Ex VB-lid (2007-2010)
Ex bestuurslid VB Dendermonde (2008-2009)

Gepost door: Filip | 18-03-11

De commentaren zijn gesloten.