14-09-10

Suske en Wiske en de nijvere nazi's

kaproen.jpgHet publieke geheim dat Vlaams stripmonument Willy Vandersteen tijdens de oorlogsjaren o.m. aan het collaborerende VNV-dagblad "Volk en Staat" meewerkte wordt vandaag breed uitgesmeerd in de kranten. Bijna 70 jaar na datum blijft dat blijkbaar groot nieuws. Onverwerkt verleden. Dat de familie Vandersteen zich publiek op de borst klopt, is allicht (menselijk en zakelijk) goed bedoeld, maar ik had een "et alors?" meer geapprecieerd. Vandersteen was een kind van zijn tijd, en dan nog?

Herg%C3%A9.pngsimenon.jpgLees er maar eens de biografieën op na die Pierre Assouline wijdde aan twee andere "reuzen" van die generatie, Hergé (Georges Remi, tekenaar van Kuifje) en Georges Simenon (auteur van o.m. de inspecteur Maigret reeks). Hergé heeft tijdens de oorlog goed geld verdiend met tekeningen voor collaboratiekranten en hielp na de oorlog talrijke zwaar gestrafte collaborateurs een nieuw bestaan opbouwen. En van Georges Simenon, nota bene één van de meest gelezen auteurs van de 20ste eeuw, is o.m. geweten dat hij op jeugdige leeftijd een artikelenreeks over het "Joodse gevaar" voor de Gazette de Liège schreef en de oorlogsjaren comfortabel in een kasteeltje in de Vendée kon leven, o.m. dankzij een door Reichspropagandaminister Joseph Goebbels goedgekeurd Duits filmcontract. Zijn broer Christian was trouwens een Waalse SS'er die na de oorlog vluchtte en dienst nam bij het Franse vreemdelingenlegioen in Indochina waar hij in 1947 sneuvelde.

Nogmaals: allen kinderen van hun tijd. Zouden we 70 jaar later in een Verenigd Europa niet erkennen dat de waarheid over "goed en kwaad" veel genuanceerder is dan het zwart-wit beeld dat ons voortdurend opgelepeld wordt? Om maar iets te zeggen: er gaat omzeggens geen maand voorbij zonder dat in het voormalige Oost-Europa een nieuw massagraf wordt ontdekt van mensen die na de Duitse aftocht door communisten werden afgeslacht.(http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jGwad6G...). Dat doet niets af aan de verwerpelijkheid van de nationaal-socialistische dictatuur, net zoals de misdaden van de nationaal-socialisten niets afdoen aan de verwerpelijkheid van de communistische dictatuur. Met dat verschil dat die tweede dictatuur alvast tot enkele jaren geleden heel actieve verdedigers telde in politiek, media en cultuurwereld in Vlaanderen.

We zijn 2010 en inmiddels al een paar generaties verder. Ik heb echt geen boodschap aan de verscheurdheden van het verleden. Willy Vandersteen ruste in vrede, hij was een Grote Mijnheer.

14:21 Gepost door Frank Vanhecke in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Voorzitter!
Blij nog eens van U te horen - horresco referens op uw blog geraakt door een stukje vandaag op de webstek van aff...
U hebt 100% gelijk over de zaak Roeland Raes. We mogen ons niet laten intimideren door de poco's. Al wie nu voor Vlaams Belang in het parlement zit heeft zijn/haar zitje te danken aan de decennialange belangeloze inzet van Roeland Raes en anderen van zijn generatie.

Gepost door: D.V. | 16-09-10

De commentaren zijn gesloten.