26-02-10

Het Engels van Van Rompuy... en Verhofstadt in Auschwitz

Een behoorlijk drukke politieke week achter de rug, met onder meer plenaire zitting van het Europees parlement in Brussel en afgelopen woensdag ook het NSV-colloquium in Gent samen met collega's en kameraden Andreas Mölzer, Bruno Gollnisch en Nick Griffin. Wie er niet was heeft wat gemist want onze drie internationale gasten hebben een niveau dat niet vele poliitci in Vlaanderen halen.

van rompuyDe plenaire vergadering van woensdag bracht ook het eerste "optreden" van de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Hij werd op die post benoemd omdat men een politiek onbetekenend iemand zocht (dit wil zeggen iemand bereid de eigen inzichten en overtuigingen te verloochenen "pour les besoins du mandat") en bijgevolg hield hij ook een compleet nietszeggend discours, een halfopengedraaid kraantje lauw water vol inmiddels klassieke dooddoeners. Ach, misschien heb ik dat zelfs liever dan al dat verbaal spierballengerol van zovele andere politici die toch nooit de daad bij het woord voegen. Van Rompuy mag trouwens blij zijn dat UKIP'er Nigel Farage een beetje over de schreef ging en hem wat te persoonlijk aanpakte - zo was er dan toch wat aandacht voor zijn optreden.

kampWat mij woensdag echter mateloos ergerde was het feit dat de "Vlaming" Van Rompuy het nodig vond zijn toespraakje in het Engels te houden, en zijn slotwoord in het Frans. Nederlands? Nooit van gehoord? Er was nochthans perfecte simultaanvertaling voorhanden naar àlle talen van de Europese Unie. Het is dus voor niets nodig om zelf Engels of Frans te spreken. Let wel, Van Rompuy staat daarmee niet alleen, ook Verhofstadt spreekt nauwelijks iets anders dan Engels of Frans in het halfrond. En dan nog Engels met heel veel haar op: woensdag had hij het herhaaldelijk over "to déééétermine" - pas veel later had ik door dat hij eigenlijk "to determine" bedoelde. Slecht Engels spreken is geen schande, maar doe het dan ook niet als het niet nodig is, Guy. Want de uiterste consequentie van een gebrek aan respect voor kleinere talen zijn de gaskamers van Auschwitz!*

Inmiddels stuurde ik samen met collega Philip Claeys een brief aan Raadsvoorzitter Van Rompuy om hem erop te wijzen dat 21 miljoen Nederlandstaligen in Europa het zouden appreciëren mocht hij in het vervolg wat meer respect voor zijn moedertaal aan de dag leggen. We houden U op de hoogte...

* Ik parafraseer de grote denker Verhofstadt himself. Vorige woensdag kreeg hij 2 bladzijden in De Standaard om warrig te argumenteren "de uiterste consequentie van het identiteitsdenken zijn de gaskamers van Auschwitz". De man is de trappers volledig kwijt, zoveel is duidelijk. Zelfs in zijn eigen liberale fractie heeft men stilaan door dat er iets mis is met de Goeroe.

12:50 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De commentaren zijn gesloten.