13-01-10

Hoeveel kost ons de EU?

Samen met onze medewerkers Rob Verreycken en Dirk Crols leggen Philip Claeys en ikzelf momenteel de laatste hand aan de voorbereiding van de persconferentie die we morgen organiseren over de reële netto kostprijs van de Europese Unie voor de Vlamingen. Volgende week verspreiden we rond dit thema trouwens een brochure en tevens half miljoen pamfletten.

logo_zondegeld
In Nederland is die "EU-kostprijs" een hot item, ook al omdat de Nederlanders ervan uitgaan dat zij de grootste netto-betalers zijn - verkeerdelijk zoals wij morgen met de cijfers in de hand zullen bewijzen, want in werkelijkheid komt de Vlamingen die twijfelachtige eer toe. Maar in België is het thema eigenlijk min of meer taboe. Er wordt niet over gesproken, en als er dan al eens iets over doorsijpelt wordt daar steevast aan toegevoegd dat wij "veel meer terugkrijgen dan we betalen"; of nog dat we "toch ook solidair moeten zijn met Europeanen die het moeilijker hebben". Ook deze dooddoeners gaan aan de realiteit voorbij. Morgen echter meer nieuws daarover.

Inmiddels diende ik zopas een parlementaire vraag in bij de Europese Commissie over de kostprijs van de deelname van de Europese instellingen aan de fameuze milieuconferentie van Kopenhagen. Indien ik goed ben ingelicht heeft "men" daar ook niet op een euro meer of minder gekeken...

Want dàt is natuurlijk de essentie van het hele dossier. Die formidabele geldstroom richting Europese Unie is in eerste instantie onaanvaardbaar omdat Belgische politici hun "Europese reputatie" kopen door massaler dan welk ander land ook belastinggeld van hun onderdanen kritiekloos naar de EU-instellingen te versassen. De vergelijkende cijfers die we morgen bekend maken zijn gewoon verbluffend. Maar daar bovenop komt nog eens dat dit geld op het Europese niveau per definitie slechter en minder efficiënt wordt besteed dat dit op nationaal of regionaal niveau had gekund - en dan zwijgen we nog over de onzindelijke verspillingen die hier schering en inslag zijn.

Morgen doen we dus nog eens een poging om het grote stilzwijgen te doorbreken. "Nec spe, nec metu", zoals Karel Dillen al wist. 

14:01 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.