29-09-09

Guy who?

ierland
Op 2 oktober gaan de Ieren in een referendum opnieuw stemmen over het verdrag van Lissabon, alias de Europese Grondwet. In de peilingen ligt het pro-kamp deze keer ver voorop (48% ja, 33% neen) al zijn er nog veel onbeslisten en kan het theoretisch nog alle richtingen uit. Erg veel maakt het trouwens niet uit: zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat het neen-kamp het weer haalt is dat maar uitstel - dan volgt ongetwijfeld binnenkort een derde referendum, en zo voort tot zelfs de Ieren murwgestemd in de pas gaan lopen. Zo gaat dat in de Europese schijndemocratie: liefst wordt er helemaal niet gestemd, zoals in Vlaanderen of in Nederland en Frankrijk waar men al eens op de bek ging, maar waar het écht niet anders kan (die vervloekte Grondwetten van sommige lidstaten toch!) moet men blijven stemmen tot het gewenste resultaat is bereikt. Daarbij worden dan werkelijk àlle middelen ingezet, en vooral héél veel belastinggeld.

In Ierland deed het Hooggerechtshof daarover in 1995 een verpletterende uitspraak ("McKenna-arrest"): belastinggeld mag niet worden gebruikt om in een referendum één standpunt voor te trekken. Maar dacht U dat de Eurocratie zich daar een moer van aantrekt? Zopas verscheen bijvoorbeeld in alle Ierse zondagskranten een duur supplement van 16 bladzijden Europropaganda om het "ja" aan te prijzen. Opdrachtgever: de Europese Commissie. Betaler: wij, belastingbetalers. Ik stelde daarover zopas een parlementaire vraag aan de Commissie:

"In de rechtstreekse aanloop naar de tweede stemming van de Ieren over het Verdrag van Lissabon heeft de Commissie in alle zondagskranten een supplement van 16 bladzijden laten publiceren met alle argumenten voor dit verdrag.De Commissie gebruikt dus massaal Europees belastinggeld om één partij in een verkiezingsstrijd te bevoordelen.  Dit is regelrecht in strijd met nationaal Iers recht en met het 'McKenna' arrest van het Iers Hooggerechtshof in 1995 waarbij gesteld werd dat het geld van belastingbetalers niet mag gebruikt worden om één partij in een referendum voor te trekken (Michael O'Regan, 'European Commission criticised for circulating pro-treaty leaflet', The Irish Times, 28 september 2009).Wie nam de beslissing om dit supplement te doen verschijnen in alle Ierse kranten?  Werden de Ierse regering en het Ierse parlement hierover geraadpleegd?  Wat is de bevoegdheid van de Commissie om  hier tussen te komen?  Welke bevoegdheid heeft de Commissie op het gebied van de ratificatie van verdragen?  Hoeveel heeft de publicatie van dit supplement in totaal gekost?  Hoe verantwoordt de Commissie deze publicatie in het licht van het 'McKenna arrest' en meer algemeen de elementaire democratische beginselen? "

verhofstadt
Inmiddels toch een grappige anecdote over dat Ierse referendum. Ons aller Guy Verhofstadt (fractievoorzitter van de liberale groep in het Europees Parlement) toert dezer dagen het groene eiland rond om het "ja" te promoten. Het begon echter al met een rel: de toonaangevende krant "The Irish Times" weigerde hem te interviewen omdat hij enkel een nep-interview toestond: volgens Verhofstadt lag het referendum in Ierland zo gevoelig dat hij zijn uitspraken voor publicatie moest kunnen herschrijven om alle malheurs te vermijden. "The main reason cited by Verhofstadt's people was the huge sensitivity in the referendum campaign and a fear that saying the wrong thing could in some way tip the balance towards a no vote." Zo gerust zijn ze erin... Al is de kans dat de Ieren hun stem zouden laten bepalen door Guy Verhofstadt (Guy who?) natuurlijk niet erg groot.

En nog een anecdote wat dat betreft. Enkele jaren geleden, kort na het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet, was ik met andere Europarlementsleden te gast in de Warande te Brussel. Daar verklaarde vreselijk zelfingenomen Annemie Neyts neyts
doodleuk dat hààr aanwezigheid in het debat in Nederland wellicht het "ja-kamp" beslissend had kunnen versterken. De bulderlach die toen uit het publiek opsteeg zal ze allicht niet snel vergeten. En ik ook niet. Er zijn soms mooie momenten in de politiek.

14:00 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Heel leuk. Nog van dat!

Gepost door: Duiveltje | 29-09-09

De commentaren zijn gesloten.