02-09-09

30 seconden democratie

de gucht
Gisteren is het Europees Parlement dus uit de zomerslaap ontwaakt, onder meer in "mijn" commissie ontwikkelingssamenwerking met een hoorzitting om na te gaan of ons aller Karel De Gucht wel geschikt is om het ambt van Europees Commissaris op te nemen.

Zo'n hoorzitting is natuurlijk een soort veredelde grap. De échte beslissing over de benoeming van de Europese Commissarissen wordt genomen door de regeringen van de Europese lidstaten. Dat is trouwens niet eens een slechte zaak. Maar er moet natuurlijk een schijn van democratische inspraak gewekt worden, en wat beter dan een georchestreerde vertoning in het Europees Parlement?

Veredelde grap? Schijnvertoning? Tja, hoe kunnen we dat anders noemen? Gisteren kregen de erkende fracties eerst elk 2 minuten (120 seconden) tijd om wat politiek-correcte algemeenheden over ontwikkelingssamenwerking het halfrond in te sturen. We hebben het overleefd, doch slechts nipt - nog langer de litanie zelfbeschuldiging van de Westerse wereld moeten aanhoren ware hel geweest. Daarna kwamen een twintigtal parlementsleden aan het woord, waaronder uw dienaar. We hadden elk.... 30 seconden spreektijd. Omdat ergens iemand had beslist dat ik als "niet-ingeschrevene" geen recht had op de 2 minuten spreektijd in het algemeen debat (tegen alle regels in, vanzelfsprekend) kwam een lieve medewerkster mij zeggen dat men mijn micro pas zou afsluiten na... 45 seconden. Probeer maar eens in 30 of zelfs 45 seconden iets beklijvend te formuleren over een dossier als Ontwikkelingssamenwerking en over de politieke rol van Karel De Gucht.

Maar dat is niet alles. Een uurtje voor de start van de hoorzitting werd ik opgebeld door de diensten van het parlement die hadden gemerkt dat ik een vraag aan De Gucht wou stellen, en die me vriendelijk aanboden er voor mij een op te stellen, ze hadden er nog een tiental in stock. Of ook het antwoord van de Commissaris er al pasklaar werd bijgeleverd weet ik niet, maar het zou me niet verbazen.

Ook grappig was het stuk in de krant "De Tijd" van gisteren. Daar werd vooruitgekeken naar de hoorzitting onder de titel "De Gucht op de rooster bij Eva Joly", Eva Joly zijnde de voorzitster van de commissie ontwikkelingsamenwerking en volgens de krant "een krasse dame" zodat "scherpe vragen" onvermijdelijk werden. Jongens, jongens. Iedereen die mijn collega Eva Joly al aan het werk zag weet dat de lieve dame geen drie woorden na mekaar zegt zonder die haperend van een door het personeel van de commissie voorbereid blaadje af te lezen.

Maar goed, zo zijn we weer een dag verder en is iedereen tevreden: De Gucht omdat hij Europees Commissaris wordt, de Europese parlementsleden omdat ze nog eens de illusie wekten "nuttig" of zelfs "belangrijk" te zijn, en uw dienaar omdat deze blog opnieuw van start gaat.

06:55 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Joepie ! 30 seconden innig samen met Napoleon de Gucht : Frank, you're my hero !

Gepost door: Ray | 02-09-09

Blij Blij terug van u te horen.
Ik heb uw artikels gemist.
DE KLUCHT zit waar hij thuishoort :
in één groot politiek Circus.
Vriendelijke groeten,
Bruver

Gepost door: Bruver | 03-09-09

Beste Frank,

Ook ik ben blij dat je terug bent op je superinteressante blog.

Jammer dat ik je tussenkomt (voorlopig nog) niet gevonden heb.

En Bruver, De Gucht is een klucht, die inderdaad alleen maar thuis hoort in een cirus, het probleem is alleen dat dit circus ook door ons veel te duur betaald wordt van onze verdiende centjes.

Ik geloof in Europa, maar dan moet het eerst een volwaardig democratische instelling worden, ik geloof immers niet in het huidige politieke cirus. Laten we als lezers van deze blog, onze Frank volledig blijven steunen.

Frank, mssn nog een tip, zet gerust wat filmpjes over je Europese tussenkomsten op deze blog (en op je facebookpagina). Eén van je beste tussenkomsten vond ik je reactie, toen Guy Verhofstadt zijn "super Europa" kwam promoten in het Europees parlement (reeds enkele jaartjes geleden).

Veel succes en groetjes,

Pieter van Boxel, fractieleider in Malle

Gepost door: Pieter van Boxel | 04-09-09

het is hoog water... een vz, bang van elke Winterse bui, blokkeert een constructieve oppositie. Waar zit Morel? Een moedige sterke vrouw die kanker overwint en verstandig, duidelijk, beschaafd en met tomeloze inzet de VB stemmen KLANK geeft...die is hier nodig. Wie in eigen rang vreest eigenlijk het opbreken van het cordon???

Gepost door: uilenspiegel | 08-09-09

De commentaren zijn gesloten.