02-04-09

Lastige vragen

muilkorfGisteren en vandaag plenaire zitting van het Europees Parlement in Brussel - dat zijn drukke dagen. Niet dat het allemaal zooooo belangrijk is, maar oppositie-parlementsleden moeten misschien nog meer dan anderen naar behoren hun taak vervullen, ook al sijpelt er wat ons betreft niets in de Vlaamse media door. Gewoon ter informatie: de voorbije weken werd ik in Italiaanse en Turkse kranten in paginagrote artikels geciteerd over twee verschillende parlementaire vragen. maar voor - pakweg - De Standaard (krant die een Europa-correspondent heeft die mij in al die jaren nog niet één keer gegroet heeft, laat staan aangesproken) bestaan wij gewoon niet.

Gewoon ter informatie volgt hier de tekst van mijn twee parlementaire vragen van vandaag:

1)

Op 31 maart 2009 kwam Europees commissaris Louis Michel in Cuba aan voor een tweedaags bezoek.  Bedoeling is dat de samenwerking tussen de EU en Cuba terug wordt opgestart.  De handelsvertegenwoordiger van de Europese Commissie in Havana, Javier Nino, verklaarde dat Louis Michel gesprekken zal hebben met verschillende regeringsfunctionarissen.

 

Welk is de kostprijs van dit bezoek van de Europees commissaris en de gehele delegatie die hem vergezelde?  Met welke politieke dissidenten, mensenrechtenorganisaties en mensenrechtenactivisten heeft de Europees commissaris gesproken? Welke gevangenissen heeft de Europees commissaris bezocht en met welke gevangenen heeft hij gesproken?  Welke concrete toezeggingen heeft de Europees commissaris verkregen inzake de vooruitgang qua mensenrechten en democratie?

2)

Op de webstek http://ec.europa.eu/youreurope/business/index_nl.htm biedt de Commissie informatie aan voor ondernemers of ondernemers in spe over de mogelijkheden in de verschillende lidstaten.  Na het doorklikken op een onderwerp verschijnt aan de rechterkant een overzicht van de verschillende EU-lidstaten. Na het klikken op de vlag van een land verschijnen de talen waarin de informatie over de mogelijkheden in het betreffende land beschikbaar is.  Voor elke EU-lidstaat verschijnt naast de officiële taal ook informatie in het Engels.  Voor België verschijnt de informatie in het Frans en in het Engels.  De verdere doorverwijzingen naar de verschillende pagina's van de federale overheid zijn enkel in het Frans gesteld.

 

Kan de Commissie mij meedelen waarom de informatie over de EU-lidstaat België enkel in het Frans en in het Engels is gesteld en niet in het Nederlands, een van de drie officiële talen van België én meerderheidstaal van deze lidstaat?  Vindt de Commissie dit een aanvaardbaar beleid ten aanzien van de Vlamingen die met 6 miljoen inwoners de meerderheid van de bevolking in België uitmaken? 

Zijn deze vragen wereldschokkend? Ach, het is natuurlijk maar wat het is. Maar toch vinden de diensten van de Europese Commissie ons lastig. Ze lieten zelfs het knechten-Europarlement een nieuw reglement stemmen zodat we vanaf juli ek maar drie vragen per maand meer mogen stellen...

En morgen hebben we weer wat meer tijd voor deze blog! Beloofd.

 

13:22 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Drie vragen per maand ? Is dat per man, of per partij ?
Of voor de ene per man en de andere per partij ?
Alleziens, er hoeven geen vragen gesteld te worden .
Antwoorden zijn er nooit .

Wat betreft Cuba .
Mensenrechten schennis etc.; allemaal zeverderij .
Als men wilt gaan onderhandelen om handel te drijven, dan is dat omdat wij ze nodig hebben .
Niet zij ons .
Of gaan wij onze wetten stellen ?
Nog al ergens gehoord :-)
Men moet het niet onder stoelen en banken steken dat er heel wat geberude in Cuba .
Maar ze zaten er op hun eentje bij, en het is hun gelukt om er bovenop te geraken .
Embargo's hebben niet veel uitgehaald .

Wat niet wilt zeggen dat het niet nog voor verbetering vatbaar is .
Maar veeg eerst voor eigen deur zou ik zeggen .
Zeker in dit land, waar mensenrechten ook geschonden worden .

Gepost door: Siberx | 02-04-09

klaag in Europa de discriminatie aan van uw partij. Geen rechten op publiciteit, geen recht op de openbare omroep, de post die de verkeizingsdrukwerken niet mag verdelen, voortdurende aanvallen via gerechterlijke weg...omdat ze kiezen voor een Europa binnen zijn eigen grenzen...Eens kijken hoe Europees die Eurokraten zijn...

Gepost door: uilenspiegel | 03-04-09

De commentaren zijn gesloten.