24-03-09

Is Verhofstadt zot geworden?

verhofstadt
U kon er net als ik niet naastkijken: "The return of the Mummy". Verhofstadt is terug van weggeweest, kranten en TV-programma's stonden er bol van. Laten we even voorbijgaan aan het feit dat Verhofstadt blijkbaar niet in staat is de naam van zijn zogenaamde lievelingsauteur correct uit te spreken (Màrquez - dat klemtoonteken staat daar niet voor niets - maar ja, losweg grote namen uit de literatuur aanhalen staat nu eenmaal zooooo goed in het artificiële bobo-wereldje) en tot de kern van de zaak komen. Politiek dus. Wat is U het meest opgevallen uit al die rentrée-optredens van de man die er in acht financieel-economisch vette regeringsjaren niet in slaagde ook maar één maatregel te nemen die zelfs maar een begin maakte met het zo noodzakelijke tering-naar-de-nering-zetten?

Mij viel in elk geval opnieuw op dat Verhofstadt een kluchtspeler is, een showman, iemand die verandert van opvatting als van vest wanneer dat in zijn kraam past. De zogenaamde "bevlogenheid" van de Toscaanse grootgrondbezitter lijkt mij zeer artificieel. Zijn mening is altijd die van zijn meest recente raadgever/tekstschrijver - vandaar dat we allemaal hunkerend terugdenken aan de tijd van Frans Verleyen. Zijn mening past ook altijd in zijn carrièreplanning. In de oppositie tegen de Belgische regering? Dan zijn we Vlaamsgezind en kordaat tégen vreemdelingenstemrecht. Belgisch premier? Dan dansen we naar de pijpen van de Franstaligen en duwen het vreemdelingenstemrecht door. En deze keer is er natuurlijk de uitdaging "Europa"....

Verhofstadt en zijn raadgevers hebben het goed gezien. Om in het netwerk van de diverse Europese instellingen carrière te maken moet men in de eerste plaats misprijzend neerkijken op de rijkdom-in-verscheidenheid van het échte Europa, want dat stoort de tenoren van de Eurocratie. Dat is trouwens de reden waarom ze er mordicus ook Turkije bijwillen, dan kunnen ze meteen komaf maken met de idee dat de Europese Unie ook staat voor een geografisch, historisch, religieus en politiek afgebakende eenheid. En dus maakt Verhofstadt van zijn rentrée gebruik om te orakelen dat hij het nationaal gevoel verafschuwt en dat "identiteit een opgelegd concept is dat niet bestaat". Dat niet bestaande concept zouden "wij" trouwens aan de wereld opgedrongen hebben tijdens de kolonisatie-eeuwen.

Wat leren wij daaruit? Dat Verhofstadt zot geworden is? Neen, al moeten we vaststellen dat er in elk geval wat cultuurhistorisch inzicht betreft heel wat mangelt aan zijn kennis. En dan druk ik mij nog bijzonder zacht uit. Dat wij Europeanen trouwens het begrip identiteit of het nationaal gevoel zouden opgedrongen hebben aan de wereld (voorheen het aards paradijs?) is gewoon een idiotie, nog afgezien van de vraag of dat dan goed of slecht zou zijn. Maar dit geheel terzijde. Wij leren vooral dat Guy grootse plannen heeft. Hij solliciteert. "Zie eens wat een goede eurocraat ik zou kunnen worden."

Er komen na de verkiezingen nog leuke dagen, want er zijn wel méér "Belgische" sollicitanten naar die Europese topjobs.

15:04 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Nationaal gevoel and the Mummy Als the Mummy nationaal gevoel verafschuwd , vraag ik me af waarom hij 'n eigendom koopt in Toscanie . Hij wil dus gaan wonen tussen mensen die hun TV toestel furieus door het venster smijten wanneer 'n Italiaanse voetbalploeg de duimen moet leggen !!! Als dat geen uiting van nationaal gevoel is , weet ik het ook niet meer ! En als hij dan toch zoveel sympathie heeft voor moslims , waarom gaat hij niet gewoon in Borgerhout (BORGEROKKO in de volksmond ) wonen ??? Groetjes.

Gepost door: Van Raemdonck Jean-Pierre | 08-04-09

De commentaren zijn gesloten.