18-02-09

Jaloers op een andere man!

Thevissen 3

Het gebeurt mij maar zelden, maar als het mij overvalt ben ik kerel genoeg om het te bekennen: ik ben jaloers op een andere man.
De man in kwestie heet Frank Thevissen, de roemruchte ex-VUB-professor die enkele maanden geleden van de Brusselse universiteit werd geschopt wegens niet politiek correct genoeg - maar dat is een ander verhaal, hoe interessant ook. Een kameraad bezorgde mij nu echter onderstaand stukje dat Thevissen schreef voor "achter het nieuws". Heerlijk. Ik ben jaloers want ik wou dat ik zo kon schrijven.


Kom op tegen Kankerjournalisten
door Frank Thevissen

Marie-Rose Morel vecht tegen kanker. Maar al vele jaren heeft zij af te rekenen met ranzige kankerjournalisten zoals Bart Brinckman en Tom Cochez. Allebei zijn ze verbonden aan een zelfverklaarde kwaliteitskrant die hun lezers op een vunzige manier bedriegt met anonieme of misschien wel zelf gefantaseerde roddels. Nu de waarheid aan het licht komt, zijn excuses op hun plaats.

Het valt op hoe op pijnlijke momenten in haar privé-leven, ineens losjes wordt omgesprongen met het cordon journalistique dat bepaalde media in andere omstandigheden rond de standpunten en de activiteiten van de VB-politica optrekken.

"We laten het Vlaams Belang zo weinig mogelijk aan het woord; alleen als het moet, maar liefst helemaal niet", aldus Dominique Minten, coördinator van de opiniepagina's bij De Standaard, die zich in december vorig jaar aan de telefoon opvallend transparant uitliet over de redactionele lijn tegenover deze politieke partij. Wanneer u zich afvraagt waarom u nog nooit een opiniestuk van Marie-Rose Morel in De Standaard hebt gelezen, is dit meteen de verklaring.

Die journalistieke isolatielaag rond de politieke activiteiten van het politieke personeel van het Vlaams Belang is bepaald handig, want ze geeft ruimte aan de verwerpelijke journalistieke praktijken van redacteurs zoals Bart Brinckman die onlangs hoopte weg te geraken met de doldwaze bewering dat politica Morel geen klap uitvoert (De Standaard, 24 januari 2008).

Uiteraard stemmingmakerij, geciteerd uit een anonieme bron. Of dacht u dat deze pantoffelheld de euvele moed zou hebben om zijn geliefkoosde politieke prooi zelf recht in de ogen te kijken? Brinckman vertelt zijn redactionele obsessies liefst aan zijn lezers aan de hand van anonieme ingewijden.

Deze journalistiek voor ingewijden leidde op 24 januari in De Standaard tot de volgende high brow bespiegelingen over de politica: Ze is werkelijk zo zot als een achterdeur, ze denkt echt dat ze zich alles kan veroorloven, vertelde een ingewijde. Ze liet zich nauwelijks zien tijdens fractievergaderingen. Ze voerde dan ook geen klap uit.

Tom Cochez tapte in De Morgen met merkbare professionele voldoening nog eens uit hetzelfde vaatje ingewijdenjournalistiek van collega Brinckman: In de off-the-recordcommentaren waarvan sprake werd Morel ervan beticht geen klop te doen en zo zot als een achterdeur te zijn. (De Morgen, 27/01/2009).

Nu na de wilde speculaties van Brinckman, de échte toedracht bekend raakte voor de schaarse momenten waarop Marie-Rose Morel niét politiek actief was en is, zouden excuses trouwens meer dan gepast zijn.

In feite vocht Marie-Rose Morel al jaren tegen dit soort kankerende journalistiek: het kruim van de groezelige en ziekelijke afrekenings- en heksenjachtjournalistiek, dat zich al jaren als een kwaadaardig gezwel in de redactionele kolommen van De Standaard nestelt. De krant nota bene die, bij monde van de verantwoordelijke uitgever Peter Vandermeersch, het opiniemagazine Knack onlangs riooljournalistiek verweet onder de kleinerende titel Knack wordt een boekske (De Standaard, 28 november 2008) .

Het lijkt vandaag meer dan ooit belangrijk om op te komen tegen dit soort van ranzige kankerjournalistiek die in bepaalde media woekert.

Overigens, als Bart Brinckman écht belangstelling heeft voor politici die geen klap uitvoeren, wie of wat houdt hem dan tegen om een reeks te starten? Of zou hem dat meteen kwalijk genomen worden door de voorzitters van de traditionele partijen voor wie het cordon niet geldt?

Ik ken professor Thevissen nauwelijks, tenzij als de man achter de "Stemmenkampioen" in Het Laatste Nieuws. We hebben mekaar, denk ik, een paar keer ontmoet in de marge van een bijeenkomst van Pro Flandria. Maar ik zeg heel graag: bedankt Frank Thevissen. Bedankt voor een schitterend stuk dat nagels met koppen slaat. Bedankt nog veel meer voor de moed om koppig en moedig tegen de stroom van de politieke correctheid in te roeien.

21:26 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Wat kan ik zeggen? Weergaloos!

Gepost door: Raymond | 18-02-09

Nagels met koppen !De professer heeft dat fantastsch verwoord.Eindelijk iemand die de waarheid durft schrijven en niet bang is van commotie ! Marie-Rose heeft bergen vezet in verband met de vakbonden maar daar wordt in geen enkele krant iets over gerept .Zou Bert Brinckman en consoorten nog naar Phara gaan , daar een vurig pleidooi houden wetend dat je kanker hebt ?Ik denk het niet want ze zijn geen Morellekens !!!Komen er excuses ??? Wie is er zo fair ?Professer Thevissen ... ik wou dat mijn kleinkinderen van u les zouden krijgen !

Gepost door: Vera | 19-02-09

Prachtig ook hoe ú het voor Marie-Rose blijft opnemen, ondanks alle roddels, ondanks alle kwaadsprekerij.
Het is duidelijk wanneer iemand écht om anderen geeft. Dit voel je oprecht wanneer je uw teksten leest.
Volhouden!!

Gepost door: Lezeres | 19-02-09

Ik ben eens benieuwd wanneer we eindelijk excuses v an Brinckman gaan horen... niets waarschijnlijk, zo laf is die man wel.

Gepost door: Pieter van Boxel | 19-02-09

De commentaren zijn gesloten.