03-02-09

Une démocratie de rois nègres

neger

Het Europees Parlement is op dit ogenblik in plenaire vergadering in Straatsburg bijeen. De maandelijkse volksverhuizing richting Straatsburg is bijna afgelopen - volgende donderdag start de Grote Trek in de andere richtingen. "De prijs van de democratie" noemt men zoiets.

Nu rijmt het woord "democratie" wel erg slecht met "Europa". Europa is immers geen democratie. De feitelijke Europese regering, de Europese Commissie, is een college van politiek benoemde hoge ambtenaren die lak hebben aan inspraak en die het vreselijk vinden als ze door de vertegenwoordigers van de domme belastingbetalers op de vingers gekeken worden. Op parlementaire vragen bijvoorbeeld komt meestal een zo nietszeggend antwoord dat het eigenlijk beledigend is - het is Derk-Jan Eppink (in een vorig leven als hoge ambtenaar van de Commissie ooit verantwoordelijk voor het beantwoorden van een aantal van mijn vragen) niet die me zal tegenspreken.

Of neem de "Europese Grondwet". Die wordt in volksraadplegingen in Frankrijk en Nederland naar de prullenmand verwezen. Geen nood, men schaft de Grondwet af, geeft het ding een andere naam "Verdrag van Lissabon", en klaar is kees. Want die Fransen en Nederlanders krijgen natuurlijk geen tweede keer de kans om zich uit te spreken. Wie er wel een tweede kans krijgt, dat zijn de Ieren. Die zullen net zo lang mogen stemmen tot ze murw geslagen "ja" stemmen - en ondertussen trekt niemand zich ook maar een moer aan van hun eerdere neen-stem. De Sovjet-Unie van Europa marcheert verder. Want ze vinden van zichzelf dat ze een punt hebben wanneer ze zeggen: "één landje van enkele miljoenen inwoners mag toch heel Europa niet tegenhouden". Flink. Alleen vergeet men erbij te zeggen dat slechts dit éne landje zich mocht uitspreken en dat ze in de andere landen geen referenda aandurven. Of neem de kwestie Turkije. Iedereen weet dat de Europese burgers massaal tégen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie zijn - maar de onderhandelingen gaan gewoon verder alsof er niets aan de hand is. De vetbetaalde Euromandarijnen weten het heus wel beter dan het klootjesvolk dat hun riante lonen en vergoedingen mag betalen.

Mag ik het tot slot nog eens zeggen? Er is gelukkig in Vlaanderen één eurokritische partij. Op 8 maart congresseren wij te Gent onder het motto "Europa, het volk beslist!". Zorg dat je erbij bent.De zaal moet veel te klein zijn want we laten zien dat het Vlaams Belang er opnieuw stààt.

P.S. En voor ik weeral een klacht van mijn intieme vriend Ndjoko Gaspard de Fustel (zie deze blog, 10 december 2008) aan mijn been heb. De titel "Démocratie de rois nègres" verwijst naar de uitspraak van de voormalige PSC-minister van Justitie Pholien. Deze zou eind de jaren '40 over de naoorlogse repressie in België gezegd hebben: "une justice de rois nègres". Ik vind dat ze die Pholien, posthuum, zijn onschendbaarheid moeten afnemen.

09:13 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Democratie Is democratie iets zoals een dictatuur, maar met meerdere gezagsvoerders ?

Gepost door: Siberx | 03-02-09

De commentaren zijn gesloten.