25-01-09

Moedige anonieme bronnen

Brinckman

We hadden hem eigenlijk niet gemist, maar bij de krant De Standaard is politiek journalist Bart Brinckman terug van weggeweest, en dat zullen we geweten hebben. Brinckman is de kampioen van de geniepige vuile oorlog tegen het Vlaams Belang. Zijn specialiteit is het zich beroepen op de anonieme bron: men zegt, een insider weet, diverse bronnen bevestigen, een ingewijde ontkent, en meer van dat fraais. Behoorlijke journalisten zouden de zielige lafaards die anonieme informatie en vooral desinformatie verstrekken slechts misprijzen en negeren. Niet zo Bart Brinckman echter - soort zoekt soort zeker?

Politici moeten natuurlijk met de pers omgaan, ook wanneer die pers vijandig gezind is. Journalisten zijn trouwens in de eerste plaats ook mensen waarvan de meesten in eer en geweten hun job doen. Ik mag zeggen dat ik heel wat persmensen - in dit politiek-correcte klimaat bijna per definitie politieke tegenstanders - persoonlijk ken, dat ik er een aantal als mens heb leren appreciëren, en dat ik altijd mijn best heb gedaan om met allen correcte relaties te onderhouden. Ook met Bart Brinckman vanzelfsprekend. Maar ik heb nooit begrepen waarom sommige collega's (van alle partijen jammer genoeg) het nodig vinden om juist bij die man te biecht te gaan. De tactiek is bekend: men doet enkele verklaringen "off the record", en dan een aantal andere "on the record"; voor de schadelijke coctail zorgt gifmenger Bart Borgia Brinckman wel. Niet zelden wordt de tipgever dan een paar weken of maanden later beloond met een groot artikel of interview: bloedgeld noem ik dat.

Vorige zaterdag was het dus weer prijs met een geniepig stukje van Brinckman in De Standaard. "Een ingewijde" vertelt daar dat "Morel zo zot is als een achterdeur" en "geen klap uitvoert" - en dat is nog maar het begin. Ja, zo kan ik het ook natuurlijk. Is er nog plaats bij De Standaard voor een Brinckman-imitator? "Iemand die het echt wel kan weten" heeft me namelijk verteld dat het juist Brinckman zélf is die zo zot is als een garagepoort. "Een goed ingelichte bron" bevestigt me dat hij omwille van verlatingsangst zijn kenmerkende rode schoentjes mee in bed neemt. "Iemand van de hoofdredactie van De Standaard" poneert dat zijn collega's Brinckman heus liever kwijt dan rijk zijn. Moet ik verder gaan, of mag ik nù reeds aan de slag bij de Vlaamse kwaliteitskrant?

En een goede raad aan mijn collega's: geef in Godsnaam geen munitie aan onze politieke vijanden. Het siert niemand kwakkels te lanceren die kant noch wal raken en enkel tot doel hebben strijdgenoten te beschadigen. Jaloersheid is een slechte raadgever.

 

21:20 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Raadgevers Er zullen altijd meer slechte raadgevers zijn dan goede .
Anders zaten we nu niet in de problemen hé .

Gepost door: Siberx | 25-01-09

De twee laatste lijntjes.... gelden evenzeer voor de "gewone leden" ; geen straffe politieke uitspraken doen, voor zoiets hebben we onze "kopstukken".
Daarom heb ik al meermalen op blogs doorgegeven: mensen pas toch op..., tijdens WOll zeiden de duitsers: "Feind hört mitt", maar hier luidt het: "de vijand leest mee"

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 25-01-09

Maak daar toch niet te veel woorden aan vuil. De lezers van DS kijken heus wel naar de bron.
Het toont wel aan dat de beschadegingsstrategie nog niet is gestopt - maar ja - knap, blond en intelligent daar moeten ze in de belgische politiek en journalistiek nog aan wennen.
Wie komt hier uiteindelijk het sterkst uit Brinckman, De Streep of Marie-Rose? Juist...
Een bescheiden goede raad : ga niet met om het even wie om (zonder paranoia te worden natuurlijk).
Roddel vloeit, waarheid sijpelt.
Toch spijtig van die tweede Europese plaats...

Gepost door: Frank Bicqué | 26-01-09

Beste Frank. Als ze het Vlaams belang kunnen zwart maken dan leeft de pers. Sluit samen de rangen en vecht verder voor de toekomst van Vlaanderen.

Gepost door: verherstraeten | 27-01-09

De commentaren zijn gesloten.