21-01-09

François Mitterrand, een biografie

Mitterrand

Heden door omstandigheden het grootste stuk van de dag doorgebracht in een ziekenhuis, en dus word ik, Alice Nahon indachtig, laat op de avond geconfronteerd met mijn eigen belofte om deze blog "met de regelmaat van een Zwitserse klok" te voeden - terwijl de politiek vandaag nochtans echt niet mijn eerste zorg was.

Maar "every cloud has a silver lining". Elk nadeel heeft zijn voordeel. Gedwongen nietsdoen bracht mij de gelegenheid alvast een paar honderd bladzijden ver te geraken in het pas verschenen "François Mitterrand, een biografie" van Vincent Gounod (uitgeverij Aspect). Bij mijn weten is dit in het Nederlandse taalgebied de eerste ernstige biografie van de 10 jaar geleden overleden Franse president. Een mooi ingebonden turf trouwens, ruim 630 bladzijden, met een omstandig voetnoten- en bibliografisch register en bovendien (hoewel het vermoedelijk om een vertaling gaat) in een zeer behoorlijk Nederlands.

Zoals gezegd, ik ben nog maar een paar honderd bladzijden ver, maar ik kan moeilijk mijn waardering voor dit boek stil houden. Het is zonneklaar dat de auteur ervan veel respect heeft voor de ex-socialistische president Mitterrand - en dat mag natuurlijk, het staat ieder vrij hem daarin al of niet te volgen. Maar dit is zeker geen hagiografie. Het is een intrigerende karakterschets van een merkwaardige mens in een merkwaardige tijd, één van de zeldzame Nederlandstalige biografieën die hoofd- en bijzaak niet door mekaar haspelen, en tegelijk een politico-historische (en zeker niet politiek-correcte!) schets van Frankrijk in de 20ste eeuw.

Wie mij de komende dagen in de trein van en naar Brugge tegenkomt, gelieve niet te storen tot ik deze turf uit heb. Met dank.

En vanaf morgen doen wij opnieuw ons best om het hoofd bij de politiek te houden, beloofd. 

22:30 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

'In Europa' ging zopas over de koloniale oorlog in Algerije. Mitterand was toen minister van binnen landse zaken en gaf aan het leger het bevel om met alle middelen de algemene staking in Algerije te breken. Alle middelen, 'Abu ghraib' inbegrepen.

Gepost door: Luc Broes | 22-01-09

De commentaren zijn gesloten.