20-01-09

Happart vraagt nooit waar het geld vandaan komt.

happart

In november vorig jaar weigerde de Europese Rekenkamer om de rekeningen 2006 van de Europese Unie goed te keuren. Dat kan als eens gebeuren, hoor ik U zeggen. Tja. Probleem is natuurlijk dat dit het veertiende (!) jaar op rij was dat de Rekenkamer de rekeningen van de EU niet kon goedkeuren. Volgens de auditeurs worden vele EU-uitgaven niet regelmatig beheerd en zijn voor heel wat uitgaven geen wettige grondslagen. En dat dus al veertien jaar op rij.

Voor alle duidelijkheid: de Rekenkamer spreekt zich daarbij niet uit over de overdadige lonen en vergoedingen die de Euro-idealisten zichzelf toekennen. Het gaat enkel over de vele gevallen van fraude en diefstal, en over compleet oncontroleerbare besteding van gemeenschapsmiddelen, zeg maar belastinggeld.

Er zit ook in dit Europees dossier alweer een flinke Vlaams-Waalse kwestie. De Walen krijgen immers niet enkel miljarden Vlaams geld in de pollen, ze krijgen ook "Europees" geld. En het gaat niet over wat zakgeld. In de periode 2000 tot 2006 kregen ze in het kader van de Europese structuurfondsen een kleine 837 miljoen euro (33,5 miljard oude franken) toegestopt. Voor de lopende periode 2007-2013 gaat het over een slordige 638 miljoen euro (25,5 miljard frank) via het Europees Sociaal Fonds en het Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Waar gaat al dat geld in Godsnaam naartoe?

Een voorbeeld. De stad Charleroi kreeg van de Europese fondsen 12 miljoen euro. Daarmee werden onder meer dure diners en reizen allerhande gefinancierd - bijvoorbeeld een peperdure jachtpartij van een aantal PS'ers in Wit-Rusland. De huidige voorzitter van het Waals parlement, de beruchte José Happart, was één van de gelukkige deelnemers. Daarover zegde hij dat hij principeel nooit vraagt waar het geld vandaan komt. Ja, er zijn nog mensen met principes!

Zoals reeds gezegd: er zit ook in dit dossier weer een Vlaams-Waalse kwestie. De Vlamingen zijn immers netto-betalers aan de Europese Unie (dat betekent dat wij van de Europese subsidies allerhande veel minder terug ontvangen dan wij aan Europa bijdragen). Vermoedelijk zijn wij zelfs de grootste netto-betalers van heel Europa! En opnieuw zijn de Walen bij de ontvangers. Niets nieuws onder de zon, de lijdzame Vlamingen laten zich immers altijd doen - ze zijn toch zo gelukkig dat ze de tot de beste leerlingen van het Europese klasje gerekend worden.

eurocraten

Europa is een mooi ideaal. Maar de Europese instellingen zijn Augiusstallen die moeten uitgemest worden.

17:06 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.