07-01-09

Nemrod overleden

Gisterenavond bereikte mij het bericht van het overlijden van pater franciscaan Renaat de Muyt. Pater de Muyt wordt komende zaterdag om 10u begraven in de kerk op enkele passen van zijn woning, Mechelsestraat in Leuven.

De naam de Muyt zal waarschijnlijk maar weinigen van onze beweging iets zeggen. In de allerprilste beginjaren van het Vlaams Blok (toen nog de Vlaams-Nationale Partij VNP) engageerde hij zich voor ons en sprak onder meer op het allereerste partijcongres in het Eurocresthotel in Antwerpen. Misschien kennen meer mensen hem onder zijn schuilnaam "Nemrod". Hij ondertekende daarmee tot een paar jaren geleden vele tientallen artikels van zijn rubriek "uitdagende gedachten" in het maandblad van het Vlaams Blok en van het Vlaams Belang. Nemrod was ook de naam waaronder hij in de jaren '60 zijn striemende aanklacht tegen het onrecht van de anti-Vlaamse repressie liet publiceren: "Het feest van de haat".

Pater de Muyt was een zeer goede vriend van Karel Dillen - en het is door Karel dat ik hem leerde kennen als een bijzonder intelligente en belezen, moedige en trouwe Vlaams-nationalist. Een flink deel van mijn boekenverzameling bestaat uit geschenken van Nemrod, allemaal getekend met zijn kenmerkende ex-libris. Een goed jaar geleden sprak ik hem over "The court of the red tsar" van Simon Sebag Montefiore - hij schonk me toen onmiddellijk zijn exemplaar vanTrotsky's "Stalin, an appraisal of the man and his influence", dringend te lezen volgens de pater - het ligt hier jammer genoeg nog ongelezen naast me. Ik stel trouwens vast dat ik het voorbije jaar, na de dood van Karel Dillen, nauwelijks nog contact met hem gezocht heb, en dat spijt me nu.

Ook Nemrod was geen perfecte mens. Hij kon soms wat wereldvreemd zijn, typisch voor een intellectueel die nog weinig onder de mensen komt en zich oordelen vormt op basis van artikels en boeken. Maar dat deze intellectueel als weinig anderen moedig, consequent en rechtlijnig in voor- en tegenspoed zijn, onze,  overtuiging heeft uitgedragen kan niemand betwisten. Ik ben hem dankbaar.

18:02 Gepost door Frank Vanhecke in Allerlei | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

HULDE EN EERBIED VOOR DE OVERLEDEN PATER.

Gepost door: Freddy Van der Linden | 08-01-09

elk heengaan is een droevig moment, toch het enige rechtvaardige in deze wereld we gaan ALLEMAAL.
vlaanderen heeft steeds gevochten ,hopelijk zegevieren we ooit.
mijn deelneming aan de familie van uit bangkok waar ik leef

Gepost door: jozef meel | 08-01-09

De commentaren zijn gesloten.