17-12-08

Straatsburg of Mekka?

fitnaVandaag zou, in één van vele zalen van het Europees Parlement in Straatsburg, de film "Fitna" worden vertoond, met een nawoord door Geert Wilders zelf. Groot probleem natuurlijk voor de democraten die het Europees Parlement, tempel van de politieke correctheid, vrij van smet houden willen. Stel U voor, een islamkritische film vertoond in een zaal van het Europees Parlement, dat kon echt niet door de beugel voor de zelfverklaarde behoeders van de democratie en de vrije meningsuiting. En dus besliste het beruchte "bureau" van het parlement (dat zijn in feite de fractieleiders van de grote politieke fracties) dat de film niet mocht worden vertoond, en daarmee basta. Geert Wilders zelf legde zich bij deze beslissing neer en hield enkel een korte en matig bijgewoonde persconferentie.

Het bureau van het parlement neemt trouwens wel meer beslissingen om de vrije meningsuiting te muilkorven. Vorige maand nog werd ons - in weerwil van de duidelijke bepalingen van het parlementsreglement zelf - verboden om tijdens de plenaire vergadering te pleiten tegen de opheffing van mijn onschendbaarheid. En een jaar geleden werden zware disciplinaire maatregelen en financiële straffen uitgesproken tegen parlementsleden die in het halfrond hadden gemanifesteerd om respect te vragen voor de Franse en Nederlandse volksraadplegingen over de Europese Grondwet - nog nooit eerder gezien, maar ja, het ging dan ook zonder uitzondering over parlementsleden van eurokritische signatuur.

Net vandaag werd in datzelfde Europees Parlement met veel vertoon de "Sacharovprijs" toegekend aan de Chinese dissident Hu Jia - en terecht trouwens. De Sacharovprijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die omwille van de strijd voor de vrije meningsuiting wordt vervolgd. Misschien kan de Chinese regering het Europees Parlement eens wijzen op de eigen tekortkomingen ter zake? Want er zijn jammer genoeg ook bij ons vele muilkorfwetten die de vrije mening aan banden leggen, en er worden mensen tot zware straffen veroordeeld of tot de bedelstaf gebracht omdat ze er een afwijkende mening op nahouden en er worden in het parlement heel dikwijls met grote meerderheid domme resoluties aangenomen om voor nog meer repressie tegen andersdenkenden (vooral inzake het vreemdelingendossier) te pleiten.

Maar met het "filmverbod" illustreert het Europees Parlement alvast hoe erg het stilaan wordt. Zelfs Straatsburg wordt een voorstad van Mekka.

14:59 Gepost door Frank Vanhecke in Europa | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.